Overzicht stories
Artikels

Vier ITG-alumni winnen Prijs voor Mondiaal Onderzoek 2023

De prijsuitreiking, voorafgegaan door een persconferentie, vond plaats op woensdag 13 september 2023.
Group-picture_1_web

Vier oud-masterstudenten van het ITG, afgestudeerden van onze MSc in Public Health, MSc in Tropical Medicine en MSc in Global One Health (2022-23), hebben de Prijs voor Mondiaal Onderzoek 2023 van de provincie Antwerpen in de wacht gesleept. De prijsuitreiking, voorafgegaan door een persconferentie, vond plaats op woensdag 13 september 2023.

Al 25 jaar reikt het provinciebestuur van Antwerpen jaarlijks de Prijs voor Mondiaal Onderzoek uit, waarmee ze wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot het mondiale Zuiden willen stimuleren. De ontwikkelingsrelevantie, kwaliteit en originaliteit van het afstudeerproject zijn de centrale beoordelingscriteria. Dit jaar kregen tien studenten een prijs voor hun afstudeerproject over mondiale thema's: vier masterstudenten aan het ITG, drie masterstudenten aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid (Universiteit Antwerpen), een student aan de Universiteit Antwerpen, en twee bachelorstudenten aan hogescholen Karel de Grote en Thomas More.

Centrale thema's van de winnende afstudeerprojecten voor 2023 zijn: bescherming van de menselijke gezondheid tegen de gevolgen van klimaatverandering, verbetering van de gezondheidszorg met inbegrip van hiv, empowerment van mannen en vrouwen door middel van geldoverdracht, groene energie, de Filippijnse overeenkomst van Bangsamoro, statusverwerving met een klein ontwikkelingsland, en beïnvloeding van het klassenmanagement door studenten en vrouwen in de Democratische Republiek Congo.

Luk Lemmens, eerste gedeputeerde voor Mondiaal Beleid, reikte de prijzen uit: "We willen studenten aanmoedigen om na te denken over mondiale vraagstukken in tijden van toenemende globalisering. Daarom hebben we de provinciale Prijs voor Mondiaal Onderzoek in het leven geroepen. De Universiteit Antwerpen en haar Instituut voor Ontwikkelingsbeleid, het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de hogescholen Karel de Grote en Thomas More zijn daarvoor de geknipte partners. De unieke expertise van deze onderwijs- en onderzoeksinstellingen reikt tot ver buiten de provincie Antwerpen, en we willen het belang van deze samenwerking in de verf zetten."


"De Prijs voor Mondiaal Onderzoek van de Provincie Antwerpen is een mooie erkenning van de academische verdienste van de studenten en supervisors van het ITG. We begeleiden onze studenten doorheen het masterprogramma om een systeembenadering te ontwikkelen voor internationale gezondheidsproblemen. De vier winnende thesisprojecten zijn een mooie weerspiegeling van dit One Health-concept.”

Lut Lynen
Directeur ITG


Alumni-webinars

Wil je meer weten over het werk van onze winnaars? Registreer je dan zeker voor onze aankomende webinars:

 • Hashim Ulrich Hounkpatin
  21 september, 14.00 -15.00 uur

 • Kehinde Okunade
  05 oktober, 15.00 – 16.00 uur

 • Angelique Jacobs
  12 oktober, tijdstip TBD

 • Blessing Chidinma Umeigbo
  16 november, 14.00 – 15.00 uur

Laureaten-Prijs-voor-Mondiaal-Onderzoek_Copyright-Koen-Fasseur_1 Laureaten Prijs voor Mondiaal Onderzoek ©Koen Fasseur

De ITG-winnaars van 2023

 • Angelique Jacobs (Zuid-Afrika) voltooide de MSc in Global One Health. Haar thesis is getiteld: “Investigating rodents and environmental samples as possible sources of Leptospira infections in the Mnisi communal area, Bushbuckridge, South Africa.”

 • Hashim Ulrich Hounkpatin (Benin) voltooide de MSc in Public Health. Zijn thesis is getiteld: “How are health systems in sub-Saharan Africa adapting to protect human health from climate change threats?”

 • Kehinde Sharafadeen Okunade (Nigeria) voltooide de MSc in Tropical Medicine. Zijn thesis is getiteld: “Development of antepartum risk prediction model for postpartum haemorrhage in Lagos, Nigeria (Predict-PPH study).”

 • Blessing Chidinma Umeigbo (Nigeria) voltooide de MSc in Public Health. Haar thesis is getiteld: “Impact of a Quality Improvement Intervention on Viral Load Suppression Amongst Children and Adolescents Living with HIV in Adamawa State.”

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories