Overzicht stories
Impactverhalen

Beheerder van 's werelds grootste verzameling tbc-stammen

Het ITG kreeg in 2013 de verantwoordelijkheid voor het beheer van de grootste verzameling tuberculosebacteriën ter wereld.
tuberculose-stammen-labo-itg
_MG_6374

Een prominente wetenschappelijke inspanning

Antibioticaresistentie van tuberculosebacteriën is een gigantisch probleem. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) droeg in 2013 het beheer van 's werelds grootste publieke onderzoekscollectie tuberculosestammen over aan het ITG - een ongelofelijke wetenschappelijke eer voor Antwerpen. De stammen bevonden zich al in het ITG, maar komen dankzij de overdracht officieel in Belgische handen. De bacteriën in de vrieskasten van de beveiligde ITG-laboratoria tonen de wereldwijde diversiteit aan tbc-stammen en de verschillende resistentiepatronen.

Leen Rigouts - Copy

Dr. Leen Rigouts, collectiebeheerder

“Dit is zowat de Ark van Noach als het over tuberculose gaat, en we zijn trots dat de WGO die aan Antwerpen toevertrouwt. Het stelt ons in staat de ziekte beter te begrijpen, nieuwe medicijnen te bedenken en tests te ontwikkelen.”

20190620_100600_00083

Collectie binnen het BCCM Consortium

De tbc-stammen uit het onderzoeks- en trainingsprogramma voor tropische ziekten van de WGO horen bij de verzameling mycobacteriestammen binnen het consortium van de Belgian Coordinated Collections of Microorganisms (BCCM), dat naast tbc ook Buruli-ulcus-stammen bevat. De publieke collectie is zo de grootste databank ter wereld waarmee tuberculosebacteriën getypeerd worden. Het BCCM-consortium werd in 1983 door de federale overheid opgericht om de verzamelingen micro-organismen in Belgische instellingen te coördineren.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories