Overzicht stories
Persberichten

Expo ‘Kinderen van de zorg’ brengt de Antwerpse geschiedenis van vondelingen en wezen tot leven

Zes eeuwen, drie locaties, één verhaal: van 10 september tot 7 januari
Kinderen-van-de-zorg_ITG

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), het Maagdenhuis (stad Antwerpen) en Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) slaan de handen in elkaar voor de expo ‘Kinderen van de zorg’ Zes eeuwen, drie locaties, één verhaal’. Ontdek van 10 september tot 7 januari op de drie locaties de weinig bekende Antwerpse geschiedenis van de opvang van wezen, vondelingen en andere kwetsbare kinderen.

Wie waren de ‘Kinderen van de zorg’? Bezoekers krijgen met een hedendaagse invulling een unieke kijk in het leven in het voormalige Vondelingenhuis (ITG), het Maagdenhuis en het Knechtjeshuis (UAntwerpen). De drie locaties worden verbonden door een thematische stadswandeling, waarbij de infoborden langs de route meer vertellen over de ‘Kinderen van de zorg'.

Publicatie

Voor wie meer wil weten over de Antwerpse geschiedenis van de opvang van wezen, vondelingen en andere kwetsbare kinderen, is er het boek ‘Kinderen van de zorg. Zes eeuwen stedelijke jeugdzorg’ van Dirk Luyten, Erik Zwysen en Sietske Van den Wyngaert. Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Garant en te verkrijgen in het Maagdenhuis en de betere boekhandel.

Praktisch

De tentoonstelling ‘Kinderen van de zorg. Zes eeuwen, drie locaties, één verhaal’ loopt van 10 september 2023 tot 7 januari 2024. Tickets zijn te reserveren vanaf augustus.

Meer info
PB_UA

Van knechtjes tot masters

Achter de indrukwekkende gevel van de UAntwerpen aan de Paardenmarkt ligt het Knechtjeshuis, met zijn mooie binnentuin en prachtig gerenoveerde nijverheidsschool. Bezoekers ontdekken hier de geschiedenis van het Knechtjeshuis, productvervaardiging en ambachten, en komen te weten wat de studenten en onderzoekers van de opleiding productontwikkeling doen.

PB_ITG-1

De eerste duizend dagen

Waar nu het monumentale art-decogebouw van het ITG staat, lag ooit het Vondelingenhuis. Tot op het einde van de 19e eeuw lieten moeders hier hun pasgeborenen achter in een vondelingenschuif. Wat we vandaag weten over de eerste duizend dagen in een kinderleven staat in sterk contrast met het leven van de vondelingen. Bij het ITG komen bezoekers meer te weten over de impact van wetenschappelijk onderzoek op de gezondheid van kinderen en moeders wereldwijd, het belang van de eerste duizend dagen en de geschiedenis van het gebouw.

PB_Maagdenhuis

Zorgenkinderen

Het Maagdenhuis toont hoe het leven was in het oude meisjesweeshuis. Via verhalen, muziek en animatie komt het bekendste weesmeisje van Antwerpen, Houten Clara, weer tot leven.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories