Overzicht stories
Persberichten

Symptomen van apenpokken uiten zich op verschillende manieren, of soms zelfs niet

Onderzoekers van het ITG doen 4 aanbevelingen om de uitbraak te stoppen
untitleddesign47

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen vonden het apenpokkenvirus in stalen van mensen die het ITG bezochten voor een gonorroe- en chlamydia-test. Hoewel drie patiënten tijdens hun afspraak geen symptomen van apenpokken vertoonden, werd het virus toch bij hen aangetroffen. Mogelijk konden ze het apenpokkenvirus ook verspreiden zonder zich daarvan bewust te zijn. De studie, die in Nature Medicine verscheen, biedt nieuwe inzichten die van internationaal belang zijn om de verdere verspreiding van het virus in te dijken.

Het ITG huisvest een grote hiv- en soa-kliniek die jaarlijks meer dan 5.000 patiënten ontvangt. Onder de patiënten bevinden zich mannen die seks hebben met mannen (MSM), personen met een hiv-infectie en PrEP-gebruikers (PrEP is preventieve hiv-medicatie). Artsen namen in mei bij 237 mannen stalen voor gonorroe- en chlamydiatests. Op 224 stalen werd achteraf een PCR-test voor het apenpokkenvirus uitgevoerd, waarvan vier positief testten. De betrokken patiënten werden onmiddellijk op de hoogte gebracht en uitgenodigd voor bijkomend onderzoek.

Toevallige diagnose

Eén persoon had klachten die initieel aan herpes in plaats van aan apenpokken deden denken. De andere drie patiënten ervaarden geen enkel symptoom, maar bleken wel antilichamen te hebben. Dit bewijst dat ze werkelijk een infectie met het apenpokkenvirus hadden doorgemaakt. Een belangrijke bevinding is dat deze patiënten zich niet bewust waren van hun infectie. De diagnose zou dus niet gesteld zijn, als ze niet toevallig een afspraak hadden bij het ITG. ‘Het virus dat we bij de asymptomatische patiënten ontdekten, verschilt niet van het virus in patiënten die wel symptomen vertonen,’ zegt Koen Vercauteren, klinisch viroloog bij het ITG. Maar of asymptomatische patiënten ook anderen kunnen besmetten, moet toekomstig onderzoek uitwijzen.

‘Interessant is dat de test bij één van de vier patiënten enkele dagen voor het eerste ontdekte symptomatische geval in België positief was,’ zegt Irith De Baetselier, hoofdonderzoeker van de studie. ‘Deze persoon was niet op reis of op een massabijeenkomst geweest, wat er op wijst dat het virus al vóór het eerste gediagnosticeerde geval in België circuleerde,’ vertelt De Baetselier.

Testen en quarantaine zijn mogelijks onvoldoende

'Als we de uitbraak willen indijken, is het wellicht onvoldoende om enkel mensen te testen die zich spontaan aanbieden met klachten van apenpokken,' zegt Christophe Van Dijck, arts bij het ITG. Wat is er dan wel nodig? Ten eerste moeten patiënten en zorgverleners weten dat de symptomen op die van andere ziekten kunnen lijken en soms zelfs amper of niet waarneembaar zijn. 'Subtiele letsels kunnen altijd over het hoofd worden gezien. Daarom moeten, we er ons van bewust zijn dat sommige besmettingen onopgemerkt kunnen blijven,’ voegt Marjan Van Esbroeck, hoofd van het klinisch referentielaboratorium van het ITG, toe. Ten tweede, moeten personen met een risicoprofiel zich laagdrempelig kunnen laten testen. Ten derde moeten we contacten van besmette personen intensiever opsporen. Tot slot, moeten we zoveel mogelijk inzetten op vaccinatie om het aantal gevallen mét maar ook zonder duidelijke symptomen te verminderen.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories