Overzicht stories
Artikels

Het ITG ontvangt donatie van €41.000 van Antwerp Diner

Deze bijdrage ondersteunt de ontwikkeling van een online zelfafnameplatform voor hiv/ soa-diagnostiek in Vlaanderen.
Antwerp-Diner-overhandiging-cheque-ITG-1-header

Op 3 juli 2023 overhandigde Antwerp Diner vzw een cheque van €41.000 aan het ITG. Met deze bijdrage kunnen Irith De Baetselier en haar collega’s de ontwikkeling verderzetten van een home-online zelf-sampling platform voor de diagnostiek van hiv en andere seksueel overdraagbare infecties (soi) in Vlaanderen. De financiering zal specifiek gebruikt worden om de acceptabiliteit van de eerste versie van het Test2Know-platform samen met een groep van testgebruikers te bekijken.

Late hiv-vaststelling zorgt voor nieuwe besmettingen

In België blijft het de uitdaging hiv-diagnoses tijdig vast te stellen. Factoren zoals angst en stigma weerhouden individuen met een hoger risico op hiv/soi's ervan om zich fysiek te laten testen door zorgverleners. Deze drempels dragen bij tot een "verborgen" epidemie die de verdere verspreiding van hiv in stand houdt.

Test2Know kan helpen om deze barrières te overwinnen door zelfafnamekits voor hiv- en soi-tests online aan te bieden. In tegenstelling tot commerciële platforms die online hiv/soi-testen verkopen, houdt het Test2Know-platform rekening met een uitgebreid klinisch kader en de risicoprofielen van de gebruikers. Daarnaast biedt het een goede opvolging met doorstroming naar zorg.

Jaarlijks event van Antwerp Diner

Antwerp Diner vzw organiseert jaarlijks een galadiner om geld in te zamelen voor aids- en hiv-onderzoek en -preventie. De meest recente editie vond plaats op 5 februari in het Hilton Hotel in Antwerpen. Dankzij het enorme succes van dit evenement haalde Antwerp Diner een aanzienlijk bedrag op, dat integraal verdeeld werd onder drie organisaties die strijden tegen hiv/aids: Sensoa, Tomorrow4isibani en het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

We zijn bijzonder dankbaar aan Antwerp Diner en aan alle deelnemers en donateurs van het evenement. Deze steun is van onschatbare waarde in ons niet aflatende streven naar wetenschappelijke uitmuntendheid en maatschappelijke impact.

Steun ITG-onderzoek

Het is onze missie om via wetenschappelijk onderzoek gezondheid in de wereld te verbeteren, een inspanning waaraan ook jij je steentje kan bijdragen.

Ontdek hoe
  • Antwerp-Diner-overhandiging-cheque-ITG-1
    Van links naar rechts: Birgit Baudry, Tom Platteau, Irith De Baetselier en Thomas Cools
  • Antwerp-Diner-overhandiging-cheque-ITG-2
    Van links naar rechts: Tris Beckers (Tomorrow4isibani), Patrick Reyntiens (Sensoa) en Irith De Baetselier (Instituut voor Tropische Geneeskunde)

Gerelateerde stories

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories