Overzicht stories
Artikels

“Hoe meer vrouwen in de wetenschap, hoe beter”

ITG-medewerker Ilse Kint over het belang van vrouwen en meisjes in wetenschap
2183

Op 11 februari wordt naar jaarlijkse gewoonte aandacht gevraagd voor de cruciale rol van meisjes en vrouwen in de wetenschap. Vandaag is wereldwijd nog steeds slechts 30 procent van wetenschappers en 35 procent van studenten in wetenschappelijke studierichtingen een vrouw. Vrouwen publiceren minder, krijgen minder betaald voor hun onderzoek en boeken minder vooruitgang in hun carrière. Meisjes denken dat ze niet slim genoeg zijn voor een wetenschappelijk beroep, of dat jongens en mannen een natuurlijke affiniteit hebben voor wetenschappen. Ilse Kint, arts in het hiv-referentiecentrum van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en lid van de ITG-werkgroep voor Gender & Diversiteit, werpt licht op het belang van vrouwen in de wetenschap.

“Als je aan een groep kinderen vraagt om een professor te tekenen, zal het merendeel een witte man met een snor in een labojas tekenen. Dat is nu eenmaal de realiteit. Als diezelfde groep kinderen bijvoorbeeld een film heeft gezien waarin een vrouwelijke professor meespeelt, dan zien al die tekeningen er de volgende keer waarschijnlijk helemaal anders uit. Rolmodellen tonen de mogelijkheden en zetten aan tot doorgroeien van anderen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat meisjes en vrouwen zien dat er in wetenschappelijk beroepen ook plaats is voor vrouwen. Hoe meer verhalen over vrouwen in de wetenschap, hoe beter.”

“Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen minder snel met de vuist op tafel zullen slaan of achter iets aangaan. Dat is zeker ook het geval in een werkomgeving. Een vrouw met ambitie wordt al snel vies bekeken. Je krijgt de reputatie dat je de bitch bent. Hoewel de genderverhouding in het ITG ongeveer gelijk verdeeld is, werken minder vrouwen op hoog niveau. We moeten er daarom op toezien dat onze vrouwelijke werknemers gemotiveerd worden om toch te gaan voor die promotie. Het is okay om op de voorgrond te treden, om de touwtjes in eigen handen te nemen en om trots te zijn op je prestaties.”

“Wanneer je een pleidooi houdt om meer vrouwen aan te nemen, krijg je vaak als tegenargument dat je moet kiezen voor de meest bekwame kandidaat. Maar wat is de definitie van bekwaamheid en wie hanteert die definitie? Al te vaak worden vrouwen in wetenschappen als de minder bekwame kandidaat beschouwd. Wanneer je dan ziet dat het overgrote merendeel van het selectiecomité mannen zijn, dan is het natuurlijk geen verrassing dat er minder vrouwen worden aangenomen. Het is normaal dat je iemand kiest die op je lijkt en waar je voeling mee hebt. We denken wel dat we neutraal zijn, maar veel dingen zijn niet neutraal om mee te beginnen. Het is belangrijk dat we ons daar bewust van zijn.” 

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories