Overzicht stories
Persberichten

Het muggenseizoen is begonnen

De tijgermug verspreidt zich in België, burgers spelen een centrale rol in de monitoring.
Tiger-mosquito-header

Met de start van het muggenseizoen in België roepen het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en Sciensano burgers opnieuw op om waakzaam te blijven voor de snel verspreidende tijgermug (Aedes albopictus). Iedereen kan de mug melden via het burgerwetenschapsplatform MuggenSurveillance.be. In 2024 werden tijgermuggen gemeld in 21 gemeenten, waarvan in 11 gemeenten voor het eerst.

De tijgermug rukt verder op

In 2024 meldden burgers 47 tijgermuggen via MuggenSurveillance.be, verspreid over 21 Belgische gemeenten. In Vlaanderen werd de tijgermug voor het eerst gemeld in zes gemeenten (Berchem, Boom, Gent, Humbeek, Vilvoorde en Wijnegem), en in negen gemeenten waar hij eerder al werd waargenomen (Evergem, Hoegaarden, Kessel-Lo, Leuven, Melle, Puurs-Sint-Amands, Schelle, Wilrijk en Wolfsdonk). In Wallonië waren er waarnemingen in twee nieuwe gemeenten (Baudour en Verviers) en één gekende gemeente (Aat). In Brussel kwamen er meldingen uit drie nieuwe gemeenten: Brussel-Stad, Vorst en Sint-Joost-ten-Node.

Dit jaar bevestigden inspecties ter plaatse de overwintering van de mug in Aat, Kessel-Lo en Puurs-Sint-Amands. Met Wilrijk en Lebbeke, waar de overwintering al in 2023 werd vastgesteld, komt het totaal aantal plaatsen waar de tijgermug zich vestigt in België op vijf.

Tijgermug

  • De tijgermug (Aedes albopictus) is een invasieve soort die Europa heeft bereikt via de invoer van gebruikte autobanden en lucky bamboo. Ze verspreidt zich verder door mee te reizen in auto's en andere vervoermiddelen vanuit regio's waar ze al gevestigd is.

  • De tijgermug is zwart met witte strepen. Ze heeft een witte streep op haar rug, vijf witte strepen op haar poten en witte uiteinden aan haar achterpoten.

  • De mug kan virussen overdragen zoals dengue, chikungunya en Zika.

aedes-albopictus De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus)

"In 2024 kregen we meerdere meldingen van tijgermuggen uit gemeenten langs de A12 tussen Brussel en Antwerpen," zegt Wim Van Bortel, entomoloog bij het ITG. "In gemeenten zoals Schelle en Boom is de tijgermug al sterk aanwezig, en in onder andere Puurs-Sint-Amands en Wilrijk weten we dat de soort ook de winter heeft overleefd. Dit toont duidelijk aan hoe de tijgermug meerijdt met passagiers- en vrachtverkeer, waardoor ze zich snel langs belangrijke transportassen kan verspreiden."

comparison-five-eurocent (1) Vergelijking tussen de grote geringde steekmug (1), de gewone huissteekmug (2) en de aziatische tijgermug (3), en een muntstuk van vijf eurocent.

Burgerbetrokkenheid is belangrijker dan ooit

De resultaten van drie jaar monitoring tonen duidelijk aan dat de tijgermug niet alleen België binnenkomt en zich verspreidt, maar zich hier ook begint te vestigen.*

Sinds de start van het MEMO+-project werd de tijgermug op 36 locaties in 35 gemeenten gemeld via het burgerwetenschapsplatform, met elk jaar meldingen op nieuwe locaties. Daarnaast werden tijgermuggen ook aangetroffen op zeven van de acht parkings langs de snelweg die actief werden gemonitord in 2022 en 2023. Meer betrokkenheid van zowel burgers als lokale overheden is dan ook essentieel om de situatie goed op te volgen en verdere vestiging van de soort in België te controleren. Burgers kunnen zelf preventieve maatregelen nemen door broedplaatsen met stilstaand water in hun tuin te verwijderen. Aanbevelingen zijn beschikbaar op MuggenSurveillance.be.

Javiera Rebolledo Romero, onderzoekster bij Sciensano: "Gezien het groeiende aantal meldingen van tijgermuggen door burgers, is het waarschijnlijk dat deze soort al op meer plaatsen in België aanwezig is dan tot nu toe werd bevestigd. We moedigen het publiek aan om waakzaam te blijven: als je overdag in je tuin of op je terras muggen opmerkt, kijk dan goed. Het zou zomaar een tijgermug kunnen zijn."

Het volledige publieke rapport over de monitoring van 2024 is beschikbaar op https://muggensurveillance.be/rapporten.

MEMO+

Ook in België blijft de monitoring van exotische muggen aan maatschappelijke relevantie winnen. Ons MEMO+-project is gebaseerd op twee pijlers:

  • Actieve opsporing van exotische steekmuggen op bekende importplaatsen

  • Oproep aan burgers om steekmuggen op te merken en te melden

Meer info
tiger-mosquito-1-resized-1 De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) is een kleine steekmug met een witte streep op zijn achterhoofd en rug, vijf witte strepen op de achterpoten met volledig witte uiteindes, en een witte tip van de palpen (= monddelen bij de steeksnuit).

Hoe meld je een tijgermug?

Denk je dat je deze kleine zwart-wit gestreepte mug hebt gezien? Maak dan een foto en upload die via het online meldplatform, beschikbaar op MosquitoSurveillance.be of via de app (beschikbaar op Android en iOS).

Meld een tijgermug

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories