Overzicht projecten

Monitoring van exotische steekmuggen in België (MEMO+)

Exotische steekmuggen zijn in opmars in België. Wetenschappers van het ITG volgen samen met partners de locaties in België op waar exotische soorten ons land binnenkomen. Sinds 2022 doen ze ook een beroep op jou om de tijgermuggen te spotten.
memo-new-header

Waarom we MEMO gelanceerd hebben

De tijgermug is een klein vinnig beestje dat via haar pijnlijke beet virussen, die ziektes zoals dengue, Zika en chikungunya veroorzaken, kan overbrengen. De mug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en heeft intussen Amerika veroverd, heeft zich in Zuid-Europa gevestigd en werd ook al in België gespot. Haar mogelijkheid tot ruime verspreiding dankt zij aan:

  • globalisering;

  • internationaal transport van goederen;

  • de opwarming van de aarde;

  • haar aanpassingsvermogen.

Door vroegtijdige opsporing en nauwgezette monitoring kunnen we tijgermuggen en andere exotische steekmuggen beter bestrijden. Dat was ook de belangrijkste reden voor de Belgische autoriteiten om, in samenwerking met het ITG, in 2017 het MEMO-project op te starten. MEMO staat voor “Monitoring van Exotische Steekmuggen in België”. Vandaag leeft het project verder onder de naam MEMO+, dat in samenwerking met Sciensano met een burgerplatform Muggensurveillance uitgebreid werd.

Partners

Het MEMO-project werd uitgevoerd in samenwerking met:

Het MEMO+-project wordt uitgevoerd in samenwerking met:

Met ondersteuning van Avia-GIS wordt het informatiesysteem VECMAP gebruikt voor de integratie van veld- en laboratoriumgegevens.

Team

Contact

Projectpromotor

Dr Prof Ruth Müller

Stuur e-mail

Het MEMO-project (2017 – 2020)

Hoe gingen we te werk?

We hebben muggenvallen op 23 mogelijke importplaatsen in België opgesteld. Dat zijn toegangswegen waarlangs exotische steekmuggen ons land kunnen binnenkomen, zoals bedrijven voor tweedehandsbanden, tuincentra, parkeerplaatsen langs auto(snel)wegen vanuit zuidelijke buurlanden, havens en luchthavens. We gebruikten verschillende vallen en methodes om zoveel mogelijk muggen te vinden en te vangen. Vervolgens identificeerden we de steekmuggen op basis van uiterlijke kenmerken en gebruikten we genetische analyse om die identificatie te bevestigen. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen nam als referentiemateriaal voor verder onderzoek de verzamelde steekmuggen in hun collectie op. Voor het gegevensbeheer gebruikten we de VECMAP® applicatie.

Drie jaar intensieve monitoring

In totaal hebben we dankzij het MEMO-project meer dan 52.000 steekmuggen kunnen vangen. We vonden drie nieuwe inheemse en vier exotische steekmugsoorten.

We vonden de tijgermug (Aedes albopictus) op zeven verschillende plaatsen in ons land. De bevindingen bevestigden dat de soort graag meereist met geluksbamboe en tweedehandsbanden. Tijdens ons onderzoek vonden we ook eitjes op parkeerplaatsen langs autosnelwegen in de provincies Luxemburg, Namen, Luik en West-Vlaanderen. Dat betekent dat tijgermuggen ons land via toegangswegen vanuit Frankrijk en Duitsland kunnen binnendringen. Belgen die met de auto door landen reizen waar de steekmug is gesetteld, kunnen onbewust een ongewenste passagier met zich meebrengen. Het was de eerste keer dat de soort België op die manier kon bereiken.

We vonden de Aziatische bosmug (Aedes japonicus) in Namen, aan de Duitse grens in Eupen en in de omgeving van Maasmechelen. De aanwezigheid in Eupen is te linken aan de gevestigde populaties van de Aziatische bosmug net over de Duitse grens.

De Koreaanse bosmug (Aedes koreicus) werd in 2008 reeds in België gesignaleerd en heeft zich in de loop der tijd in de streek van Maasmechelen gevestigd. De populatie is echter klein en veroorzaakt geen overlast.

We vonden een Afrikaanse malariamug (Anopheles pharoensis) op de luchthaven van Luik. De overlevingskansen van deze mug in België zijn door het gematigde klimaat echter gering.

Muggenmonitoring, -preventie en -bestrijding zijn onmisbaar

Tijdens het MEMO-project konden we exotische steekmuggen (waaronder de tijgermug) op verschillende plaatsen in ons land spotten. Het feit dat er enkele tijgermuggen in België voorkomen, impliceert geen aankomende virusuitbraak. Als de steekmug in staat is zich te vestigen en zijn populatie uit te breiden, neemt het risico op lokale virusoverdracht toe. De resultaten benadrukken nogmaals dat het belangrijk is om zicht te hebben op de populaties om adequaat op preventie en controle in te kunnen zetten.

Het driejarige MEMO-project werd gefinancierd door de Vlaamse, Waalse en Brusselse overheden en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in het kader van het Nationaal Actieplan Leefmilieu (NEHAP). Het ITG voerde het project uit in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en Barcoding of Organisms and Tissues of Policy Concern (BopCo).

MEMO+ (2021 – 2024)

De monitoring van exotische steekmuggen in België blijft aan maatschappelijke relevantie winnen. Ons onderzoek toont aan dat we verder moeten kijken dan de gekende plekken waar de muggen ons land kunnen binnendringen. Op basis van die inzichten kwamen we tot de volgende twee pijlers, waarop het MEMO+ project gebaseerd is:

  • Actieve opsporing van exotische steekmuggen op de gekende importplaatsen

  • Aansporing van burgers om zelf steekmuggen te spotten en te melden

Actieve en passieve monitoring

Van mei tot en met oktober proberen we muggen op parkeerterreinen langs snelwegen te vangen om zo de mogelijke import van tijgermuggen te ontdekken.

Daarnaast beheert Sciensano het burgerplatform Muggensurveillance, een plek waar burgers hun eigen foto's van (mogelijke) tijgermuggen kunnen uploaden. Een dergelijke passieve aanpak stelt onderzoekers in staat om de tijgermug in heel België te ontdekken. Door een combinatie van passieve en actieve monitoring beoogt het team om de tijgermug snel te vinden en te laten bestrijden. Vraag je je af of je een tijgermug hebt gespot? Maak een foto en upload hem op het platform.

Het MEMO+ project is gestart in september 2021 met financiering van:

  • de Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen,

  • de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in het kader van het Nationaal Actieplan Milieu en Gezondheid (NEHAP).

Het ITG voert het project uit in samenwerking met Sciensano en de Barcoding Facility of Organisms and Tissues of Policy Concern (BopCo).

Exotische steekmuggen gespot in België

aedes-albopictus

Aziatische tijgermug

Ook bekend als: Aedes albopictus
Gespot in: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Limburg, Henegouwen, Namen, Luik, en Luxemburg
Eerst gespot: 2000 in Oost-Vlaanderen

Nadien: Sinds 2013 bijna elk jaar gespot zonder aanwijzing van overwintering. Sinds 2022 zijn er aanwijzingen dat de soort lokaal gevestigd is op één plaats in Antwerpen en één in Oost-Vlaanderen.

Kenmerken:

  • Kleine steekmug (zie afbeelding met vijf eurocent onderaan de pagina ter vergelijking)

  • Witte streep op achterhoofd en rug

  • Vijf witte strepen op de achterpoten met volledig witte uiteindes

  • Tip van palpen (monddelen bij de steeksnuit) is wit

aedes-japonicus-fem-LV-resized

Aziatische bosmug

Ook bekend als: Aedes japonicus
Gespot in: Luik en Limburg, en een populatie is gevestigd in Namen
Eerst gespot: 2002 in Namen.

Nadien: Tussen 2012 en 2015 werden maatregelen ondernomen om de muggenpopulatie te bestrijden, maar sinds 2017 werd ze opnieuw op dezelfde plaats in Namen gespot. In 2017 werd deze soort ook voor het eerst gevangen dicht tegen de Duitse grens, waar ze ook in 2018 en 2019 gespot werd. In 2018 werd ze gevangen in Maasmechelen op dezelfde locatie waar Aedes koreicus gevestigd is.

Kenmerken:

  • Goudkleurige strepen op de rug

  • Drie witte strepen op de achterpoten met volledig zwarte uiteindes

  • Zwarte palpen

aedes-koreicus-picture-two-resized

Koreaanse bosmug

Ook bekend als: Aedes koreicus
Gespot in: Maasmechelen
Eerst gespot: 2008.

Nadien: Ondertussen strekt de populatie zich al over een gebied van 113 km² uit.

Kenmerken:

  • Goudkleurige strepen op de rug

  • Vier tot vijf witte strepen op de achterpoten met uiteindes die volledig zwart zijn of een korte witte streep vertonen

  • Zwarte palpen

Anopheles-pharoensis-L-M17L0017b

Afrikaanse malariamug

Ook bekend als: Anopheles pharoensis
Gespot in: Luik (Luchthaven)
Eerst gespot: eenmalig in 2017. Door het ongunstige klimaat is de overlevingskans in België klein.

Kenmerken:

  • Lange palpen met veel schubben

  • Gevlekte vleugels

comparison-five-eurocent (1)

(1) Grote geringde steekmug (Culiseta annulata): inheems, groter dan de gewone huissteekmug en tijgermug, typisch zijn de vlekken op de vleugels en de witte strepen op de achterpoten (tip van de achterpoten is volledig bruin)

(2) Gewone huissteekmug (Culex pipiens): inheems, groter dan of even groot als de tijgermug, typisch is de egale bruine kleur van het lichaam en de poten

(3) Aziatische tijgermug (Aedes albopictus): exotisch, kleine steekmug (4-5 mm), typisch is de witte streep op de kop en rug en de vijf witte strepen op de achterpoten (de tip van achterpoten is volledig wit)

Steekmuggen vermijden in je omgeving

Zowel inheemse als exotische steekmuggen kunnen soms voor overlast zorgen. In je eigen tuin zijn er veel potentiële broedplaatsen voor deze steekmuggen. Met een aantal voorzorgsmaatregelen kan je ze zoveel mogelijk uit je buurt houden.

Vermijd stilstaand water

Steekmuggen leggen hun eitjes het liefst in stilstaand water. Vermijd daarom water in emmers, bloempotten, verstopte dakgoten, kruiwagens, banden, plastieken zeilen, rondslingerend afval, etc. Dek regentonnen af met muggengaas. Ververs ook regelmatig de drinkbak van je huisdieren, zodat hun drinkbak niet in een broedbak voor steekmuggen transformeert.

Plaats horren (vliegenramen)

Wil je steekmuggen uit je huis houden? Dan zijn horren zeer effectief. De fijnmazige horren in deuropeningen en vensters blokkeren de gemakkelijkste toegangswegen naar je woning.

Bescherm jezelf

Als je jezelf wilt beschermen tegen steekmuggen, dan zijn insectenwerende sprays en muggennetten het meest effectief.

2021-09-20-memo

Heb jij een tijgermug gespot?

Samen met Sciensano lanceerden we een burgerplatform om de aanwezigheid van de tijgermug in België te onderzoeken.

Denk jij dat je een tijgermug hebt gespot? Neem een foto en laat het ons weten!

Meld een tijgermug

Onderzoeksthema's

larval-sampling-MEMO

Exotische Steekmuggen in België

Lees meer