Overzicht stories
Artikels

Minister-president Jambon en ambassadeur Cossa van Mozambique bezoeken het ITG

Vlaanderen verlengt succesvolle samenwerking met Mozambique tot 2025
untitleddesign24
Op 31 januari brachten minister-president Jan Jambon en de ambassadeur van Mozambique, Berta Cossa, een gezamenlijk bezoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. Het bezoek startte met een grondige introductie over de wetenschappelijke en maatschappelijke meerwaarde, organisatie en werking van het instituut. Daarbij kwamen ook de toekomstvisie en de daarmee verbonden uitdagingen, noden en wensen van het ITG aan bod.

Daarna vond de ondertekening plaats van een intentieverklaring waarbinnen Vlaanderen en Mozambique zich formeel en wederzijds engageren tot de uitvoering van de nieuwe landenstrategienota voor ontwikkelingssamenwerking tussen beide regeringen. Dit engagement houdt een investering van 25 miljoen euro in de periode 2021-2025 in.

De jarenlange samenwerking tussen het instituut en het Nationaal Gezondheidsinstituut van Mozambique (INS) is exemplarisch voor de betrachting van het ITG om een horizontale en daardoor ook productievere samenwerkingsrelatie uit te bouwen met een partner in het Zuiden. Dit heeft niet alleen het INS, maar zeker ook het ITG versterkt. “Het ITG en Mozambique zijn al lang partners en dankzij de steun van de Vlaamse Overheid werken we samen rond hiv en seksuele en reproductieve gezondheid. Recent versterkten we ook de samenwerking rond COVID-19. Het ITG is dan ook opgetogen over het Vlaamse initiatief om onze wetenschappelijke samenwerking met de nationale en provinciale gezondheidsautoriteiten van Mozambique uit te breiden zodat we samen kunnen werken aan de aanpak van volksgezondheidsproblemen in Mozambique en zijn regio,” voegt directeur Marc-Alain Widdowson toe.

Bij de ondertekening verklaarde de minister-president het volgende: “Ik ben ervan overtuigd dat Mozambique en Vlaanderen met deze nieuwe landenstrategienota en via het ingrijpend versterken van het gezondheidssysteem op nationaal en provinciaal vlak niet alleen een belangrijke samenwerking zullen opzetten om Mozambique weerbaarder te maken tegen de impact van de huidige en komende gezondheidscrisis. Tezelfdertijd kunnen we met onze nieuwe samenwerking  aantonen dat toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten ook voor kwetsbare groepen zoals personen met een handicap of hiv, intern ontheemden, adolescenten en leden van seksuele en genderminderheden in Mozambique mogelijk en belangrijk is.”

Van haar kant drukte ambassadeur Cossa haar grote tevredenheid uit over de samenwerking tussen Vlaanderen en Mozambique, die inmiddels twintig jaar bestaat. Ook het thema en de specifieke accenten in de nieuwe strategienota, die samen met de Mozambikaanse overheid werden vastgelegd, zullen ongetwijfeld opnieuw tot belangrijke resultaten leiden. De ambassadeur nodigde Vlaanderen ook uit om: “De succesvolle Vlaams-Mozambikaanse samenwerking rond het even gevoelige als belangrijke thema van toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten ook bij andere partners, waaronder Afrikaanse regeringen, als beste praktijk voor te stellen om zo de nog bestaande taboes hierrond mee te helpen opheffen.”

Tot slot brachten de minister-president en de ambassadeur een bezoek aan het insectarium. Het insectarium huisvest een breed scala aan insecten, gaande van tijger- en malariamuggen tot zandvliegen. De nieuwe onderzoeksruimte biedt uitgebreide mogelijkheden om interdisciplinair te werken. Daardoor kunnen tropische ziektes, inclusief diegene gelinkt aan klimaatverandering, nog beter worden onderzocht.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories