Overzicht stories
Artikels

Professoren Lut Lynen en Wim Van Damme geëerd in Cambodja

In een plechtige ceremonie werden professor en directeur Lut Lynen en professor Wim Van Damme benoemd tot Ridders Grootkruis in de Cambodjaanse Koninklijke Orde van Moniseraphon voor hun bewezen diensten in de wetenschap. De ceremonie werd bijgewoond door de staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid van Cambodja.
Lut-lynen_wim-van-damme_article_4_resized_1
Lut-lynen_wim-van-damme_article_2_resized © NIPH

Op 17 januari 2024 werden professor en directeur Lut Lynen en haar echtgenoot, professor Wim Van Damme, geëerd in Cambodja met de Koninklijke Onderscheiding, de Ridders Grootkruis, de hoogste erkenning die het Monisaraphon* uitreikt. De uitreiking is een prestigieuze erkenning van de diepgaande samenwerking en verbondenheid met Cambodja.

Een decennialange samenwerking

Toen Wim en Lut in 1999 met hun twee kinderen aankwamen in Cambodja, konden ze niet voorspellen dat een jarenlange samenwerking zou volgen. Wim was actief als medisch coördinator bij MSF België/Nederland en werkte nauw samen met het National Institute of Public Health (NIPH), onze partner in Cambodja. Hij gaf onder andere mee vorm aan een behandelmodel voor chronische ziekten in Siem Reap, waar mensen met hiv behandeld werden naast patiënten met chronische aandoeningen, om stigmatisering tegen te gaan. Lut gaf medische opleiding aan artsen en internisten bij het Center of HOPE en zette haar schouders onder een klinisch cohortonderzoek naar hiv en TB. Dat vormde de start van een van de grootste hiv-cohorten die in eenzelfde centrum in Cambodja werden behandeld.

“We zijn erin geslaagd een verschil te maken door onderzoeksresultaten om te zetten in praktijk en beleid. Dat gebeurde dankzij de nauwe samenwerking met nationale programma's en het ministerie van Volksgezondheid.”

Lut Lynen
Professor, directeur

Lut-lynen_wim-van-damme_article_3_resized © NIPH

Impact over de grenzen heen

Het ITG werkt sinds 1998 nauw samen met de lokale partners en overheid, onder meer met het nationaal malariaprogramma en het nationaal aidsprogramma. Toen Wim en Lut terugkeerden naar Antwerpen in 2003, bleef hun band met Cambodja bestaan. Door capaciteitsopbouwprojecten te initiëren, gesteund door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en Europese onderzoeksbeurzen, konden meerdere Cambodjaanse artsen zich verder bijscholen aan het ITG. De samenwerking tussen het ITG en Cambodjaanse partners breidde zich uit naar projecten die verder reikten dan ziektefocus, waaronder gezondheidssystemen en -financiering, en niet-overdraagbare ziekten (NCD).

In hun dankspeech prijzen Wim en Lut de verwezenlijking van Cambodja en de fijne samenwerking.


“We willen graag de vele collega’s van het ITG bedanken die aan ons verhaal in Cambodja meegeschreven hebben. We zijn zeer vereerd met deze erkenning. Hartelijk dank aan onze vrienden hier in Cambodja voor het warme onthaal dat we krijgen als we voet zetten op Cambodjaanse bodem.”

Wim Van Damme
Professor

Lut-lynen_wim-van-damme_article_4_resized Van links naar rechts: (1) Associate Professor IR Por, Adjunct-directeur van NIPH; (2) Thierry Dalimier, Ereconsulaat van België in Cambodja; (3) Prof. dr. Lut Lynen; (4) Z.E. Dr LO Veasnakiri, Staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid; (5) Prof. dr. Wim Van Damme; (6) Z.E. CHY Hong, Staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid; (7) Z.E. Prof. CHHEA Chhorvann, Directeur van NIPH © NIPH

Met hun pensioen in het vooruitzicht, namen Wim en Lut het moment om hun dank te uiten aan het Belgische Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en de Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp voor hun steun in de afgelopen 25 jaar. Met veel lof spraken ze over de samenwerking met en de verwezenlijkingen van de vele instellingen die zich inzetten voor de ontwikkeling van onderzoekscapaciteit. Ze prezen hun toewijding aan toekomstige samenwerkingsverbanden die de continuïteit van impactvol onderzoek in Cambodja helpen waarborgen.

Een nieuwe generatie wetenschappers en experts in volksgezondheid zal de reis verderzetten en de nieuwe uitdagingen aangaan.

Gefeliciteerd aan Wim Van Damme en Lut Lynen met deze welverdiende eer!


*De Koninklijke Orde van Monisaraphon werd opgericht door Koning Sisowath van Cambodja op 1 februari 1905. De onderscheiding wordt toegekend voor prestaties en uitstekende steun op het gebied van onderwijs, kunst, wetenschap, geletterdheid of sociaal werk.

Lut-lynen_wim-van-damme_article_5_resized © NIPH

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories