Overzicht stories
Artikels

Op weg naar klimaatbestendige gezondheidsstelsels

Een verslag van het 64e ITG-Colloquium in Nepal
colloquium-wrap-up-inpage-1-sergey-pesterev-edit
ruth-m Prof. dr. Ruth Müller, co-voorzitter (ITG) van het wetenschappelijk comité

Milieu- en gezondheidswetenschappers maken zich al jaren zorgen over de veranderende weer- en neerslagpatronen die ertoe leiden dat muggen die tropische ziekten overbrengen elders kunnen broeden. Deskundigen uit verschillende disciplines kwamen samen in Kathmandu, Nepal voor het 64e Colloquium van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) om te praten over de alarmerende klimaatcrisis en haar belasting op gezondheidsstelsels. Het evenement werd georganiseerd in samenwerking met de lokale partner van het ITG, de Nepal Health Research Council (NHRC).

SAMIK KHAREL

Untitled Dr. Isabelle Kramer (boven) en dr. Surendra Uranw (onder, derde van links)

Invloed van klimaatverandering op (verwaarloosde) tropische ziekten

Tijdens het colloquium werd in plenaire vergaderingen ingegaan op klimaatbestendigheid en gezondheid, met de nadruk op de dringende interventies die nodig zijn van de overheid, beleidsmakers en donororganisaties. Zuid-Aziatische landen, waaronder Nepal met zijn gevarieerde landschap, zijn al vijftien jaar vatbaar voor dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd. "Dengue breidt zich uit naar hogere gebieden en past zich aan koudere klimaten aan, wat een bedreiging is voor de hele wereld," zegt Isabelle Kramer, onderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Sinds de eerste dengue-uitbraak in het land in 2006 heeft de ziekte alle districten bereikt, zelfs die in de bergachtige gebieden. De soorten die de zogenaamde 'breakbone fever' veroorzaken, werden al waargenomen op hoogtes van 2000 meter.

Onderzoekers van viscerale leishmaniasis (VL) bespraken de recente geografische uitbreiding van de ziekte in Nepal, die toegeschreven kan worden aan klimaatverandering. "Tussen 2014 en 2017 zien we een duidelijke verschuiving in het aantal geregistreerde gevallen in Nepal, van de laaglanden naar de hooglanden en van het oosten naar het westen," zei de Nepalese epidemioloog Surendra Uranw van het B.P. Koirala Institute of Health Sciences. Van deze gevallen komt 64% uit bergachtige gebieden die voorheen door de overheid als niet-endemisch waren verklaard. Deskundigen veronderstellen dat de geografische uitbreiding een indicatie is van klimaatverandering. "Klimaat- en omgevingsvariabelen helpen ons het risico op transmissie te voorspellen. Eliminatiestrategieën moeten zich richten op inheemse gevallen van VL in het westen van Nepal, waar gevallen zijn gemeld die niet werden meegenomen in recente eliminatie-interventies," aldus gezondheidsgeograaf Bipin Acharya van de Nepal Open University.

Zuidoost-Azië vormt een knelpunt als het gaat om het begrijpen van de complexiteit van klimaatverandering, tropische ziekten en het gedrag van insecten. Suman Rijal van WHO-SEARO benadrukte het belang van een proactieve aanpak om door het klimaat veroorzaakte vectorziekten te bestrijden. "Het is tijd om de gezondheidssystemen te versterken, klimaatgeïnformeerde surveillance te integreren en sectoroverschrijdend beleid op te stellen om de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen," aldus Rijal.

Untitled (1) Prof. dr. Amir Sapkota (boven) en dr. Upendra Bhojani (onder, tweede van rechts)

Klimaatverandering zet gezondheidszorg onder druk

Nepalese arbeidsmigranten die terugkeren uit het Midden-Oosten met aandoeningen zoals nierfalen, hebben een grote impact op de al kwetsbare gezondheidszorg van het land. "Incidenten zoals deze, waarover in de westerse media wordt bericht, hebben een directe impact op het Zuiden", zegt Amir Sapkota van de University of Maryland, School of Public Health. Extreme weersverschijnselen die samenhangen met klimaatverandering zullen zich echter blijven voordoen, ondanks onze inspanningen om de gevolgen van klimaatverandering te temperen. "Samenlevingen over de hele wereld moeten zorgen voor betere aanpassingsmaatregelen om deze bedreigingen het hoofd te bieden en de morbiditeit en mortaliteit als gevolg van deze crisis tot een minimum te beperken," voegde Sapkota toe.

Volksgezondheidsexpert Upendra Bhojani van het Institute of Public Health in Bengaluru, India, besprak de effecten van tabak op het klimaat. Hij opende de doos van Pandora over hoe de autoriteiten de tabaksindustrie beschermden voor belastingen en bedrijven, en daarbij de giftige kanten van de teelt, productie en vervuiling door afvalproducten en sigarettenpeuken buitenspel plaatsten. Wetenschappers gingen ook in op de manier waarop verschillende landen omgaan met hittestress en de gevolgen voor ziekten, watervervuiling en andere vormen van vervuiling, en hoe sociaal gedrag de verspreiding van tropische ziekten in de hand werkt. "De mate van gezondheidsrisico hangt af van de effectieve implementatie van klimaatbestendige waterveiligheidsplannen (Climate-Resilient Water Safety Plans, CR-WSP) in het hele proces van watervoorziening," zei Ganga D Nepal, een expert op het gebied van watervoorziening, sanitatie en hygiëne (WASH).

kristie-ebi-1 Prof. dr. Kristie L Ebi

Kristie L Ebi van de Universiteit van Washington sloot de conferentie af met een krachtige boodschap: "Het is tijd om de silo's van de gezondheids- en milieusector af te breken, barrières aan te pakken, de stemmen van de meest kwetsbaren te versterken en samen te werken met belanghebbenden en beleidsmakers voor een effectieve, rechtvaardige en gezondheidsgedreven aanpassing aan en beperking van klimaatverandering."

Aanwezigen konden stemmen op de beste mondelinge presentatie en de beste poster om het uitstekende werk van de sprekers te huldigen. Deze werden toegekend aan respectievelijk Isabella Kramer en Bimala Dhimal. Meghnath Dhimal, Chief Research Officer van NHRC, ontving de prestigieuze Scientific Excellence Award van het ITG voor zijn indrukwekkende onderzoekstraject op het gebied van volksgezondheid en milieu.


Het 64e ITG-Colloquium vond plaats in Kathmandu van 21-23 november 2023 en werd georganiseerd door het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Nepal Health Research Council.

Samik Kharel is freelance schrijver en onderzoeker en woont momenteel in Kathmandu, Nepal.

  • colloquium-group
    64e ITG-Colloquium in Kathmandu, Nepal
  • award-meghnath-dhimal
    Dr. Meghnath Dhimal (derde van links) ontving de Scientific Excellence Award van het ITG
  • award-ceremony-isabelle-kramer
    Isabelle Kramer kreeg de prijs voor de beste mondelinge presentatie, gesteund door het Belgische Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD)
  • award-ceremony-bimala-dhimal
    Bimala Dhimal kreeg de prijs voor beste poster, gesteund door het Vlaamse departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI)

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories