Overzicht stories
Artikels

ITG ontvangt steun voor nieuw insectarium om opkomende infectieziektes te bestrijden

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen ontvangt 1 miljoen euro voor de oprichting van een onderzoeksruimte voor insecten van Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits.
aedesalbopictusexrasubsidiesgeknipt

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen ontvangt 1 miljoen euro voor de oprichting van een onderzoeksruimte voor insecten van Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits. De onderzoeksruimte zal ervoor zorgen dat tropische ziektes, inclusief diegene gelinkt aan klimaatverandering, nog beter onderzocht kunnen worden. Het ITG krijgt vanaf 2021 ook jaarlijks één miljoen euro extra middelen om de internationale positie van het Instituut op gebied van tropische ziektes te behouden en te versterken.

Een grondige evaluatie gaf een zeer positief beeld van de werking van het ITG en benadrukte de belangrijke, internationale positie die het ITG bekleedt op het vlak van onderzoek en onderwijs in de tropische geneeskunde, infectieziekten en mondiale gezondheid. De Vlaamse regering besliste vrijdag 20 december om een nieuw convenant af te sluiten voor verdere ondersteuning tussen 2020-2024. In het kader van deze nieuwe afspraken zal het Instituut in 2020 een subsidie ontvangen van 2.946.000 euro, zoals de jaren voordien. Vanaf 2021 tot en met 2024 stijgt dit tot 3.946.000 euro per jaar. Het Instituut krijgt ook een eenmalige investeringssubsidie van 1 miljoen euro voor een onderzoeksruimte voor insecten.

Het nieuwe insectarium huisvest een breed scala aan insecten zoals tijger- en  malariamuggen, tseetsee- en zandvliegen. Deze beestjes kunnen infecties zoals zika, dengue, chikungunya, malaria, slaapziekte, leishmaniasis, etc. overdragen. De interacties tussen pathogeen, insect en de omgeving is nog heel weinig onderzocht. Het nieuwe insectarium geeft ITG-wetenschappers de kans om dit hiaat te dichten en nieuwe inzichten te verwerven in infectieziektes. Het ITG zal met deze onderzoeksruimte één van de weinige instellingen in Europa zijn waarbij zo’n breed spectrum van deze insecten onderzocht wordt.

“Dankzij deze verhoogde steun kan het ITG zijn rol als globale leider op het gebied van het infectieuze ziektes verstevigen. Onze expertise is cruciaal in tijden waarbij infectieziekten door o.a. klimaatverandering steeds globaler worden en ook in Europa aan een opmars bezig zijn. We zullen ambitieus, innovatief en grensverleggend onderzoek voeren om infectieziekten doeltreffend en proactief te bestrijden. Dit kan helpen om epidemieën die in de tropen beginnen te voorkomen en om België en Europa te beschermen tegen deze toenemende bedreigingen.  Zo zetten we in op vaccins en willen we onze klinische studies-eenheid en het team dat onderzoek doet  naar epidemieën versterken met nieuw onderzoektalent,” zegt Dr. Marc-Alain Widdowson, directeur van het ITG.

“Het ITG is wereldwijd bekend en geroemd om zijn onderzoek naar bijvoorbeeld hiv, malaria en tuberculose. Het instituut heeft een cruciale rol gespeeld bij het ingrijpen tijdens de uitbraak van de ebola crisis en bij het wetenschappelijk onderzoek naar tropische ziekten en de gezondheid van  de bevolking wereldwijd. Na een positieve evaluatie van de werking heeft de Vlaamse Regering beslist de jaarlijkse steun vanaf 2021 met 1 miljoen euro te verhogen. Bovendien ontvangt het Instituut nu ook 1 miljoen euro voor de bouw van een insectarium. Daarmee kunnen ziektes gelinkt aan de klimaatveranderingen en ontwrichte ecosystemen onderzocht en bestreden worden,” aldus Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories