Overzicht stories
Artikels

Twee getalenteerde journalisten starten het Journalist-in-residence programme van het ITG

De twee zullen zich op het ITG onderdompelen in thema’s rond besmettelijke ziekten en internationale gezondheid.
191122rhodaodhiambobanner
2019 is al de zesde editie van het Journalist-in-residence programma van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Dit jaar nodigde het ITG twee getalenteerde journalisten uit in Antwerpen. Het programma biedt journalisten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika de kans onderwerpen met betrekking tot tropische ziekten en andere tropische problemen op gebied van internationale gezondheid uit te diepen. Het initiatief maakt deel uit van het ITG capaciteitsopbouwprogramma voor ontwikkelingslanden dat wordt gefinancierd door het Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD). Dit jaar nodigde het ITG twee getalenteerde journalisten uit in Antwerpen.

Rhoda Odhiambo is een journaliste uit Kenia. Ze is  geïnteresseerd in thema’s als  besmettelijke ziekten, mensenrechten, reproductieve gezondheid en minderheidsgroepen. Tijdens haar verblijf bij het ITG zal zij zich concentreren op hiv en PrEP en resistentie tegen TBC-geneesmiddelen.

In samenwerking met de BBC produceert Rhoda  gezondheids-en wetenschapscontent voor Life Clinic, een pan-Afrikaanse programma van de BBC dat gezondheids-en wetenschapsinformatie brengt naar een Afrikaans en wereldwijd publiek. Rhoda werkt ook mee aan een praatprogramma, Talk-about it, dat bepaalde gezondheidsonderwerpen belicht die door de samenleving als taboe worden beschouwd, vooral in Afrika.

Voor Rhoda bij de BBC terecht kwam, werkte ze bij “Star Newspaper” en “DW” aan de rubrieken gezondheid, wetenschap en mensenrechten.

Rhoda volgt momenteel een Bachelor politieke wetenschappen aan de universiteit van Nairobi.

Munyaradzi Makoni heeft meer dan 10 jaar ervaring als journalist en media adviseur. Momenteel werkt hij in Kaapstad, Zuid-Afrika. Hij heeft een bijzondere interesse in landbouw, klimaatverandering,  gezondheid, hoger onderwijs, duurzame ontwikkeling en wetenschap. Bij het ITG zal Munya zich vooral toespitsen op chikungunya.

Het werk van Munyaradzi verscheen onder andere in bladen zoals Hakai, Intellectual Property Watch, Inter Press Service, Mongabay, Nature, Nature Index, Physics World, Science, SciDev.net, The Lancet, Thomson Reuters Foundation, en University World News..

In 2012 ontving Munyaradzi een beurs van het Canadese International Development Research Centre-Research Africa als onderzoeksfellow wetenschapsjournalistiek.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories