Overzicht stories
Persberichten

Wereldwijde impact: betaalbare bloedkweeksystemen bestrijden AMR-crisis

Ongeveer 4,95 miljoen sterfgevallen wereldwijd worden toegeschreven aan AMR, betere diagnostiek kan dit voorkomen.
Blood culture bottles

Om antimicrobiële resistentie (AMR) te bestrijden, hebben ziekenhuizen in lage- en middeninkomenslanden nood aan betaalbare, robuuste, onderhouds- en gebruiksvriendelijke bloedkweeksystemen. Hoewel de nood er het hoogst is, zijn de “standaard’ systemen niet aangepast aan deze settings. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen vergeleek voor het eerst alternatieve automatische bloedkweeksystemen met de “standaard’ automaten. De resultaten zijn veelbelovend en de bloedkweeksystemen kunnen bijdragen aan de strijd tegen AMR.

Ziekenhuizen in lage- en middeninkomenslanden hebben nood aan betaalbare, robuuste, onderhouds- en gebruiksvriendelijke bloedkweeksystemen. De huidige automatische bloedkweeksystemen zijn niet geschikt voor hete, stoffige of vochtige omstandigheden. Bovendien vereisen ze regelmatig onderhoud, wat niet altijd mogelijk is op afgelegen locaties. Diagnostische producten zijn in deze landen bovendien vaak duurder en beperkt beschikbaar. Daarom gebruiken artsen en laboraten er vaker “manuele” bloedkweeksystemen. Hoewel dit een goed alternatief is, is het tijdrovend, minder gevoelig en wordt het minder efficiënt naarmate het aantal stalen toeneemt. Hierdoor is er een hoger risico op een vertraagde diagnose en over- of onderbehandeling, wat kan leiden tot complicaties en de ontwikkeling van AMR. 

Onderzoekers van de Dienst Tropische Bacteriologie van het ITG vergeleken in het lab de prestaties, gebruiksvriendelijkheid en inwisselbaarheid van vier Chinese bloedkweeksystemen met die van hun westerse tegenhanger. De reden? Fabrikanten uit groeiende economieën (zoals China) produceren momenteel betaalbare diagnostica, maar zijn tot nu toe nog niet buiten hun thuismarkten gevestigd en er was nog geen onafhankelijk bewijs gepubliceerd over hun prestaties.

De resultaten gaven aan dat de Chinese systemen even goed presteerden, betaalbaarder en gebruiksvriendelijker zijn. Daarnaast werd de uitwisselbaarheid van bloedkweekflessen en bijbehorende apparaten waargenomen. Deze flexibiliteit is vooral waardevol in situaties met beperkte middelen, waar tekorten aan specifieke bloedkweekflessen vaak voorkomen. In dergelijke omstandigheden zouden andere beschikbare flessen ook gebruikt kunnen worden, waardoor laboratoria zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en efficiënter kunnen werken. De onderzoekers bestuderen dit momenteel verder in een opvolgstudie.

“De geëvalueerde Chinese systemen zijn veelbelovend voor het verbeteren van de toegang tot diagnose en behandeling van bloedbaaninfecties in lage- en middeninkomenslanden”, zegt Dr. Liselotte Hardy, eerste auteur van de studie en expert tropische bacteriologie bij het ITG. “Ze dragen bij aan de strijd tegen AMR en verbeteren de kwaliteit van de patiëntenzorg. Maar voordat ziekenhuizen deze apparaten kunnen implementeren, is het noodzakelijk om ze ook in de praktijk te evalueren.”

De belangrijke rol van bloedkweken in de bestrijding van AMR

Bloedbaaninfecties zijn gevaarlijk en moeilijk te behandelen vanwege antimicrobiële resistentie (AMR). Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden wereldwijd ongeveer 4,95 miljoen sterfgevallen toegeschreven aan bacteriële AMR. Bloedbaaninfecties worden gediagnosticeerd door bloedkweken, waarbij grote hoeveelheden bloed worden gekweekt om het verantwoordelijke micro-organisme te identificeren en te testen op gevoeligheid voor antimicrobiële middelen. Deze informatie is cruciaal voor een nauwkeurige behandeling en het aanpakken van de oorzaak. Naast hun klinische relevantie spelen bloedkweken ook een belangrijke rol in het monitoren van AMR en het evalueren en optimaliseren van hoe artsen antibiotica voorschrijven en hoe patiënten ze innemen.

Hardy, L., Vermoesen, T., Genbrugge, E., Natale, A., Franquesa, C., Gleeson, B., Ferreyra, C., Dailey, P. J., & Jacobs, J. (2024). Affordable blood culture systems from China: in vitro evaluation for use in resource-limited settings. EBioMedicine, 101, 105004. https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2024.105004

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories