Overzicht stories
Persberichten

Mpox-virus overdraagbaar van moeder op kind tijdens zwangerschap

Elke dag lopen ongeboren kinderen in de Democratische Republiek Congo (DRC) risico op besmetting.
Mpox-in-pregnancy-header
Mpox-in-pregnancy-1 Omkleedzone van isolatie-eenheid in Kamituga, DRC

De nieuwe variant van het mpox-virus, die zich verspreidt via huid- en seksueel contact, kan ook via de placenta worden overgedragen van moeder op ongeboren kind. Dat blijkt uit onderzoek door het Congolees Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) en het ITG. De overdracht kan leiden tot ernstige zwangerschapscomplicaties, waaronder miskraam en doodgeboorte.

In de studie onderzochten de wetenschappers drie zwangere vrouwen, elk in een verschillend trimester van hun zwangerschap, die besmet raakten met de Clade Ib-variant van het mpox-virus tijdens de recente uitbraak in de Democratische Republiek Congo (DRC). "Bij alle drie de vrouwen infecteerde het virus de foetus langs de placenta," zegt professor opkomende infectieziekten Laurens Liesenborghs van het ITG. "De besmetting leidde tot een miskraam, een doodgeboorte en in één geval tot een pasgeborene met mpox. We stelden letsels vast op het gezicht en lichaam van zowel de stilgeboren baby als de pasgeborene."

Mpox werd eerder al in verband gebracht met zwangerschapscomplicaties, maar bewijs voor overdracht van moeder op kind bleef tot nu toe beperkt. Deze studie plaatst mpox in het rijtje van virussen die de foetus kunnen aantasten, zoals het rubellavirus (veroorzaker van rodehond), het varicellavirus (veroorzaker van waterpokken) en het zikavirus.

Dit heeft belangrijke gevolgen, want in de huidige uitbraak van de Clade Ib-variant in de DRC, die vooral via seksueel contact wordt verspreid, raken zeer vaak jonge vrouwen besmet. Hierdoor stijgt het aantal infecties onder zwangere vrouwen.

Professor Placide Mbala-Kingebeni, hoofd van het Epidemiology and Global health Department van het INRB, benadrukt de urgentie: "Elke dag lopen vrouwen risico op besmetting. We moeten dringend ingrijpen om hen, en in geval van een zwangerschap hun ongeboren kind, beter te beschermen. Daarnaast is het cruciaal om de uitbraak in grote delen van de DRC, waaronder Kinshasa, in te dammen. Vaccinatie en veilige, doeltreffende behandelingen zijn daarbij hard nodig."

Financiering

Het onderzoek werd gefinancierd door het Belgische Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp, het European & Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP3) en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

Het ITG en het INRB werken al jaren samen rond onderzoek naar mpox. Met de steun van het Belgische Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp konden ze de nieuwe virusvariant identificeren, een doorbraak die bijdroeg aan het uitroepen van een internationale gezondheidscrisis. Dit gaf een impuls aan grootschalige vaccinatiecampagnes in de DRC. België ondersteunt het INRB en het ITG bij het toedienen van vaccins aan 10.000 kwetsbare patiënten, en onderzoekt daarbij ook hoe effectief de vaccins zijn bij mensen die meerdere aandoeningen tegelijk hebben.

Volledig artikel

Het onderzoek verscheen in The New England Journal of Medicine.

Mbote-SK

MBOTE-SK

Het hoofddoel van het MBOTE-SK-project is om het eerste uitgebreide klinische, epidemiologische en genomische onderzoek te bieden dat de uitbraak van Clade Ib MPXV beschrijft en daarmee een effectieve respons te ondersteunen.

Over het project

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories