nazoanga-marche-antibiotics-study

Farmaceutische Volksgezondheid

Het recht op gezondheid impliceert dat iedereen waar dan ook moet kunnen beschikken over de nodige essentiële gezondheidsproducten, met inbegrip van (maar niet beperkt tot) diagnostica, vaccins en medicatie.

Een opkomend domein in de wereldgezondheid

Target 3.8 van de derde Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG) beoogt om te "zorgen voor een universele gezondheidsdekking, inclusief bescherming tegen financiële risico’s, toegang tot kwaliteitsvolle essentiële gezondheidszorg en toegang tot veilige, doeltreffende, kwaliteitsvolle en betaalbare essentiële geneesmiddelen en vaccins voor iedereen." Toch zijn er miljarden mensen in gebieden met weinig hulpmiddelen die geen toegang hebben tot betaalbare geneesmiddelen, vaccins en andere gezondheidsproducten. Bovendien lopen velen het risico producten te ontvangen die niet aan de normen voldoen of vervalst zijn.

Farmaceutische volksgezondheid is een opkomend gebied in de mondiale gezondheidszorg, dat gericht is op het analyseren en versterken van de farmaceutische systemen. Het vereist een multidisciplinaire aanpak om de verschillende componenten van een doeltreffend farmaceutisch systeem te doorgronden en te integreren. Niet alleen onderzoek, maar ook onderwijs moet verschillende disciplines en benaderingen integreren. Aan het ITG doen we dat met onze cursus van korte duur Pharmaceutical Policies in Health Systems, gelanceerd in 2021.

Blijf op de hoogte

patient-interview-at-private-clinic-Mbuba-CABU-Kisantu

Strijd tegen een mondiale ongelijkheid

De redenen voor het gebrek aan toegang tot kwalitatief hoogwaardige gezondheidsproducten zijn veelzijdig, van een inadequaat globaal beheer van farmaceutische innovatie waarbij commerciële belangen voorrang krijgen op de volksgezondheid, tot de instabiliteit van nationale farmaceutische en regelgevende systemen. Farmaceutische systemen kunnen versterken wanneer men er op wereldwijd vlak van uitgaat dat interventiegebieden met elkaar verbonden zijn en dat essentiële gezondheidsproducten collectieve goederen zijn in plaats van commerciële.

Gerelateerd