Ga naar hoofdinhoud

MERS-coronavirus

09-10-14 14:11

Afbeelding 1/1 : foto van 3 kamelen

Het aantal gevallen van MERS-coronavirus is recent toegenomen in Saoedi-Arabië en enkele omringende landen in het Midden-Oosten. Ook dichterbij huis zijn er enkele gevallen geconstateerd, maar het gaat hierbij om importgevallen van mensen die recent in het Midden-Oosten waren. In dit artikel zetten we alle informatie over het virus op een rijtje.

Wat is MERS-coronavirus?

MERS-coronavirus (of kortweg MERS) is een virus dat sedert een tweetal jaar luchtweginfecties veroorzaakt bij mensen in Saoedi-Arabië en enkele andere landen in het Midden-Oosten. Deze infecties verlopen vaak ernstig. Het virus is familie van het gekende SARS-virus dat in 2003 een epidemie van ernstige luchtweginfecties in Azië en Canada veroorzaakte.

We weten nog niet zo erg veel over dit nieuwe virus. Men vermoedt dat kamelen en dromedarissen een rol spelen in de besmetting. De infectie kan ook van mens tot mens worden overgedragen, maar dat gebeurt minder vaak. De afgelopen weken werden er meer gevallen van deze infectie genoteerd in Saoedi-Arabië.

In welke landen komt infectie met MERS-coronavirus voor?

De meeste gevallen werden tot nu toe beschreven in Saoedi-Arabië,  gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Jordanië, Jemen, Oman, Koeweit en Egypte. Ook buiten het Midden-Oosten kwamen enkele gevallen voor, maar steeds was er een link naar een recent verblijf in het Midden-Oosten. Zo werden reeds enkele ‘importgevallen’ genoteerd in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Griekenland, en zeer recent ook Nederland. Ook in Noord-Afrika, Zuidoost-Azië en de Verenigde Staten werden dergelijke gevallen vastgesteld.

Ik heb een reis naar het Midden-Oosten gepland. Wat nu?

Vanuit het Ministerie van Buitenlandse zaken geldt er geen afreisverbod naar Saoedi-Arabië of naar andere landen in het Midden-Oosten, maar aan reizigers die naar het Arabisch Schiereiland of Midden-Oosten vertrekken, adviseert men wel volgende voorzorgen om het risico op infectie te beperken:

 • Was regelmatig de handen met water en zeep. Gebruik ook regelmatig een ontsmettende gel of vloeistof voor de handen. In de handel zijn kleine flacons te koop. Het is nuttig die mee te nemen in de bagage (niet in de handbagage).
 • Probeer voedsel altijd goed te koken of te bakken, en rauw fruit en rauwe groenten steeds te schillen. Drink geen onveilig drinkwater.
 • Vermijd onvoldoende gekookt vlees,  rauwe melk of voedsel dat werd bereid in onhygiënische omstandigheden.
 • Vermijd contact met dieren en hun uitwerpselen, in het bijzonder kamelen en dromedarissen.
 • Vermijd zoveel mogelijk nauw contact met mensen die symptomen van een luchtweginfectie vertonen, zoals hoesten of niezen.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie liet op 14 mei 2014 weten dat ze bezorgd is over de verspreiding van het virus, maar dit niet als een noodsituatie beschouwt.

Ik word ziek tijdens mijn verblijf in het Midden-Oosten. Wat nu?

Wie koorts, hoest of ademnood krijgt tijdens een verblijf in het Midden-Oosten raden we het volgende aan:

 • Raadpleeg de eventueel  meereizende medische staf, of de lokale gezondheidsdiensten.
 • Beperkt het contact met andere mensen tot een minimum, om het gevaar op eventuele besmetting in te dijken.
 • Bedek bij hoesten of niezen de mond en neus met een wegwerpzakdoek, en gooi deze nadien in de vuilbak.
 • Was regelmatig de handen met water en zeep. Gebruik ook regelmatig een ontsmettende gel of vloeistof voor de handen.

Ik ben onlangs terug gekomen uit het Midden-Oosten. Wat nu?

Reizigers die tot twee weken na hun terugkeer van het Arabisch Schiereiland of het Midden-Oosten symptomen vertonen zoals koorts, hoest of ademhalingsproblemen, raden we het volgende aan:

 • Raadpleeg zo snel mogelijk een arts. Alle Belgische ziekenhuizen werden geïnformeerd over de risicofactoren. Ze kunnen de juiste diagnose stellen en de nodige zorgen toedienen.
 • Beperkt het contact met andere mensen tot een minimum, om het gevaar op eventuele besmetting in te dijken.
 • Bedek bij hoesten of niezen de mond en neus met een wegwerpzakdoek, en gooi deze nadien in de vuilbak.
 • Was regelmatig de handen met water en zeep. Gebruik ook regelmatig een ontsmettende gel of vloeistof voor de handen.

Personen die nauw contact gehad hebben met reizigers met bovenvermelde symptomen en die op hun beurt ernstige ademhalingsproblemen ontwikkelen, dienen eveneens onmiddellijk een dokter te raadplegen.

Waar kan ik meer informatie raadplegen?

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND