Overzicht stories
Artikels

Minister Crevits boost ITG-onderzoek met 1 miljoen euro

Dankzij de extra middelen kan het ITG investeren in onderzoeksprofessoren in de domeinen ‘One Health’, (her-) opkomende infectieziektes en gezond ouder worden.
crevitsininsectarium

De Vlaamse regering besloot op vrijdag 17 december om 1 miljoen euro bovenop de jaarlijkse EWI-subsidie van 3.946.00 euro aan het ITG toe te kennen. Dankzij deze extra middelen kan het ITG investeren in onderzoeksprofessoren in de domeinen ‘One Health’, (her-) opkomende infectieziektes en gezond ouder worden. Waarbij de focus ligt op kwetsbare groepen in Vlaanderen en wereldwijd. De subsidie biedt het ITG ook de kans om getalenteerde wetenschappers met een beurs van de prestigieuze Europese Onderzoeksraad (ERC) een onderzoeksprofessor-positie aan te bieden.

Global Population Data Science Hub

Het ITG investeert in onderzoeksinfrastructuur op maat van digitale transformatie. De Global Population Data Science Hub deelt de expertise en data van het ITG, combineert data uit diverse contexten en disciplines en stimuleert samenwerkingen binnen Vlaanderen en daarbuiten. Deze data zijn extra waardevol omdat ze moeilijk bereikbare of kwetsbare bevolkingsgroepen documenteren. Hun gezondheidsproblemen blijven vaak onder de radar, met als gevolg dat infectieziekten zich onopgemerkt verspreiden tussen bevolkingsgroepen en over landsgrenzen heen. ITG-onderzoekers zijn momenteel betrokken bij het bestuderen van de COVID-19-epidemiologie in Antwerpen, Brussel, Kinshasa, Maputo en Lima. De overkoepelende expertise van de Hub biedt in deze contexten nieuwe inzichten.

“Het ITG is verheugd over de bijkomende steun. Dankzij de subsidieverhoging kunnen we voor de nieuwe onderzoeksdomeinen investeren in excellente onderzoeksprofessoren en in een nieuwe Data Science Hub. Dit zal de positie van het ITG en Vlaanderen in ambitieus, innovatief en grensverleggend onderzoek versterken en ons helpen om pandemieën te begrijpen en voorkomen. We zijn Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie  Hilde Crevits dan ook dankbaar voor haar steun in het oplossen van wereldwijd gedeelde gezondheidsuitdagingen,” zegt Dr. Marc-Alain Widdowson.

Duurzame gezondheid en pandemische paraatheid

De voorbije jaren investeerde het ITG met de steun van Vlaanderen in een multidisciplinaire Outbreak Research Team (ORT) dat onderzoek doet naar uitbraken van infectieziekten wereldwijd en paraat staat voor interventies. Naast het COVID-19-onderzoek is het ORT betrokken bij onderzoek naar  vector overdraagbare ziektes, ebola, monkeypox en cholera.

Daarboven richtte het ITG met de steun van Vlaanderen een Clinical Trials Unit (CTU) op. Het instituut kan daardoor in eigen beheer klinische studies coördineren en ondersteunen. Deze gaan van  nieuwe geneesmiddelen tot vaccins, diagnostica en bestrijdingsmiddelen tegen infectieziekten zoals malaria, tuberculose, hondsdolheid, COVID-19, lepra en worminfecties.  

Tot slot, bouwt het ITG verder een insectarium uit, dat toelaat de verspreiding van door insecten overgedragen infectieziekten in de context van klimaatverandering te begrijpen, voorspellen en bestrijden.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories