Overzicht nieuws
Artikels

Microdoseringstechniek gebruikt door het Instituut voor Tropische Geneeskunde maakt 2,5 extra vaccinaties tegen apenpokken mogelijk

Het instituut deelt vaccinatie-expertise.
untitleddesign16

Volgende week start fase twee van de vaccinatiecampagne tegen het apenpokkenvirus. Er komen vanaf dan meer personen in aanmerking, de vaccinstock wordt aangevuld en er zijn meer microdosissen beschikbaar. Dit komt omdat het vaccin nu ook intradermaal, dat betekent onder de huid, toegediend mag worden. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen is een van de twee Belgische klinieken die deze techniek al jarenlang routinematig toepast. Artsen en verpleegkundigen van het instituut gaan ook andere klinieken hier in opleiden.

2,5 keer meer vaccinaties

Bij intradermale vaccinatie wordt het vaccin in de huid gespoten in plaats van in de spier. Deze techniek is zuiniger en meestal ook effectiever, maar geeft vaker neveneffecten zoals roodheid op de injectieplaats. Omdat je met deze methode maar één vijfde van de dosis nodig hebt, wordt hij ingezet bij vaccintekorten in gebieden waar hondsdolheid, gele koorts of polio voorkomt. ‘Gezien we op twee verschillende momenten deze microdosis zullen toedienen, kunnen we 2,5 meer risicopersonen preventief vaccineren. Hierdoor maken we enorme sprongen vooruit in vergelijking met de eerste fase. Toen werd er slechts één dosis gegeven, met een vervolginjectie tegen het einde van het jaar,’ zegt dr. Patrick Soentjens, hoofd van de reiskliniek van het ITG.

Jarenlange expertise

Het ITG bouwde in samenwerking met Defensie jarenlange expertise op in deze vaccinatietechniek. Onder andere door klinische studies rond de vaccinatieschema’s voor hondsdolheid en tekenencefalitis (TBE). Sinds 2018 kunnen reizigers bij het ITG, als enige kliniek in België, terecht voor een intradermale preventieve vaccinatie tegen hondsdolheid. Deze expertise gaat het instituut nu ook doorgeven aan hiv-centra, zodat zij hun stock van apenpokkenvaccins optimaal kunnen gebruiken en meer personen met een risicoprofiel kunnen helpen.

Het ITG plant binnenkort een prospectieve studie om de intradermale techniek voor het apenpokkenvaccin nog meer in detail te evalueren.

Lees de veelgestelde vragen over apenpokken.

Spread the word! Deel dit artikel op

Related articles