Overzicht stories
Impactverhalen

Slaapziektetest ontwikkeld én geproduceerd door het ITG

Al decennialang wordt overal ter wereld de slaapziektetest gebruikt die het ITG niet alleen ontwikkelde, maar tot vandaag de dag ook nog steeds produceert.
800px-Tsetse-BKF-2
tsetse fly

De tseetseevlieg, vector van trypanosoma

De verwekker van slaapziekte is de trypanosoom, een parasiet die door de tseetseevlieg wordt overgebracht. Zonder behandeling kan de parasiet uiteindelijk de hersenen binnendringen, met de dood tot gevolg. Ook dieren kunnen slaapziekte krijgen.

Tegen het einde van de 20e eeuw nam het aantal nieuwe gevallen van humane Afrikaanse trypanosomiasis (HAT) epidemische proporties aan. Dankzij detectie- en behandelingscampagnes slaagde men erin dat aantal tot minder dan 10.000 ziektegevallen per jaar terug te dringen, hoofdzakelijk in de Democratische Republiek Congo (DRC).

Screening met behulp van de CATT test in het dorpje Bangumi

Baanbrekende opsporingstool

Vroege opsporing is de sleutel om trypanosomiase te kunnen bestrijden. Dat is mogelijk dankzij de CATT, een test die eind jaren 70 door het ITG werd ontwikkeld. Het was onder impuls van parasitoloog Nestor Van Meirvenne dat de procedure tot stand kwam en kon uitgroeien tot de (enige bruikbare) veldtest om slaapziekte massaal in West- en Centraal-Afrika op te sporen. Omdat de productie bewerkelijk en commercieel niet interessant is, heeft de farmasector er weinig tot geen belangstelling voor. Het ITG produceert de testen om die reden zelf, en leverde in de tussentijd al miljoenen testkits aan verschillende instanties.

Marleen Boelaert 02 HR

Onze toewijding kent geen grenzen

Het ITG heeft slaapziekte nooit losgelaten. Onze onderzoekers, waaronder Marleen Boelaert, Epco Hasker en Philippe Büscher, werken met lokale en internationale partners aan de eliminatie van trypanosomiase in de DRC. Ze worden gesteund door de federale overheid van België en de Bill & Melinda Gates Foundation. In mei 2014 ontwikkelde het ITG een snelle 15-minutentest om de ziekte in de eerstelijnszorg op te kunnen sporen, wederom een waardevolle bijdrage richting de bestrijding van slaapziekte.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories