Ga naar hoofdinhoud

COVID-19 bestrijden IN DE DRC

Wim Van Damme, professor volksgezondheid aan het ITG, adviseert momenteel de Congolese regering over de uitbraak.

21-04-20

Afbeelding 1/1 : Kinshasa, DRC

Ik ben in deze 'corona-tijden' nogal toevallig in Kinshasa. Ik was op een korte missie in de DRC, toen COVID-19 Kinshasa bereikte. Ik besloot hier te blijven om de projecten van het ITG te ondersteunen. Ik sloot me aan bij Inge Van Cauwenberg, vaste vertegenwoordiger van het ITG in Kinshasa, die o.a. werkt aan ons slaapziekteproject in de DRC. In 'normale tijden' krijgen de ITG-projecten frequente wetenschappelijke ondersteuningsmissies vanuit Antwerpen. Deze zijn nu onmogelijk door het internationale reisverbod. Door de stijgende coronakoorts en de strenge inperkingsmaatregelen vertragen veel ITG-projecten, omdat de veldactiviteiten voor het personeel beperkt zijn.

De "Riposte Corona" hier in de DRC wordt geleid door de beroemde Prof. Jean-Jacques Muyembe, befaamd ebola-expert en hoofd van het Institut National pour la Recherche Biomedicale (INRB), een oude ITG-partnerinstelling. Het ITG werd dus natuurlijk uitgenodigd om de steun te versterken en zich aan te sluiten bij de "Riposte Corona". Dat hebben we gedaan, niet alleen met logistieke en materiële steun, maar ook als lid van de "Conseil Scientifique de la Riposte Corona". Ik heb me aangesloten bij deze groep pientere Congolese academici, die proberen te begrijpen wat er aan de hand is en adviseren over manieren om de verspreiding van het virus in te dammen en de dodelijke gevolgen ervan te beperken.

Op dit moment is het aantal gedocumenteerde coronagevallen nog steeds minder dan 20 per dag. Veel gevallen worden gerapporteerd in la Gombe, het centrum van Kinshasa, in eerste instantie geïmporteerd door Congolezen die terugkeren uit Europa. Maar waarschijnlijk missen we heel wat gevallen van COVID-19. Een groeiend aantal gevallen wordt gemeld vanuit la Cité, waar de meerderheid van de Kinois leeft. Er zijn ook enkele gevallen in andere provincies. De sociale afstand en de verbeterde handhygiëne, die theoretisch eenvoudig is, zijn echter moeilijk voor mensen die in dichtbevolkte sloppenwijken wonen en slechte toegang hebben tot water. Bovendien is "thuisblijven" onmogelijk voor mensen die hun dagelijks inkomen in de informele sector verdienen. Ook zijn veel mensen bang om gebruik te maken van gezondheidsvoorzieningen en zijn gezondheidswerkers bang om op het werk geïnfecteerd te raken. Het gebruik van de gezondheidszorg is afgenomen. Preventieve programma's, zoals vaccinatie, worden verminderd. Er zijn veel redenen om te vrezen dat de 'collaterale schade' al aanzienlijk is.

Een explosieve COVID-19-epidemie heeft zich tot nu toe niet voorgedaan. Is het slechts een kwestie van tijd? Of zal de epidemie zich langzamer verspreiden? Wetenschappers proberen de overdrachtsdynamiek in verschillende contexten te begrijpen. We sluiten ons aan bij deze inspanning van zingeving en identificeren welk onderzoek het ITG kan starten om COVID-19 te helpen begrijpen en aan te pakken, en de nevenschade ervan te beperken.

Meer informatie:

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND