Ga naar hoofdinhoud

ITG gaat voor eliminatie slaapziekte

België, de Gates Foundation en het Instituut voor Tropische Geneeskunde slaan de handen ineen om de dodelijke slaapziekte te elimineren.

19-04-17

Afbeelding 1/4 : Bill Gates en Bruno Gryseels op de persconferentie.

België, de Gates Foundation en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) slaan de handen ineen om de dodelijke slaapziekte te elimineren. Slaapziekte wordt overgebracht door de tseetseevlieg. Omdat er grote vooruitgang geboekt is op het gebied van diagnose, behandeling, digitalisering en bestrijding van de tseetseevlieg is het nu mogelijk om de ziekte de genadeklap te geven.

Op initiatief van Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, investeren de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en de Bill & Melinda Gates Foundation de komende negen jaar bijna 50 miljoen euro in de strijd tegen slaapziekte. Het ITG coördineert het programma in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), Congolese, Belgische en internationale partners. Het nieuwe initiatief komt bovenop eerdere engagementen van België en de Gates Foundation en werd op 19 april 2017 in Genève voorgesteld tijdens een top over verwaarloosde tropische ziekten.

Slaapziekte wordt veroorzaakt door parasieten die overgebracht worden door de tseetseevlieg. De ziekte komt alleen voor in Afrika en kenmerkt zich in een eerste fase door koorts en een algemene verzwakking. In een vergevorderd ziektestadium leidt slaapziekte tot coma, vandaar de naam van de ziekte. Zonder behandeling is de ziekte altijd dodelijk. Elk jaar worden er in Afrika nog enkele duizenden gevallen van slaapziekte gerapporteerd, met name in de Democratische Republiek Congo (DRC). Het verleden heeft aangetoond dat de aandoening terug opflakkert wanneer de aandacht verslapt. De ziekte definitief elimineren is een hele opgave.

Internationaal wordt België erkend als een pionier in het bestrijden van de slaapziekte, door de wereldgerenommeerde wetenschappelijke expertise van het ITG en de belangrijke inspanningen die ons land leverde in de DRC, de voornaamste haard van slaapziekte.
“Met dit ambitieuze programma mikken we niet enkel op het verslaan van de dodelijke slaapziekte, maar versterken we ook de basisgezondheidszorg, in samenwerking met onze Congolese partners. Dit initiatief komt daarom ook de bestrijding van andere infectieziekten en de gezondheid van de bevolking in het algemeen ten goede,” aldus prof. Bruno Gryseels, directeur van het ITG.

Met steun van de Gates Foundation testte het ITG de afgelopen jaren in een onderzoeksprogramma de vernieuwde aanpak. Die is gebaseerd op nieuwe diagnostica (sneltesten), effectievere vliegenvallen, digitale dataverwerking en efficiënter bevolkingsonderzoek. Het nieuwe initiatief wordt geleid door prof. Marleen Boelaert.

In Genève prees Bill Gates de track record van het ITG en gaf hij aan waarom het Instituut zo goed geplaatst is om slaapziekte aan te pakken: “In de intensivering van de strijd tegen slaapziekte met behulp van nieuwe tools heeft het ITG de juiste manieren gevonden om zelfs tot in de meest afgelegen delen van Congo te geraken.”

Vijf redenen waarom nu het moment is om slaapziekte wereldwijd te elimineren

  • Diagnose: Vandaag zijn er sneltesten beschikbaar die het mogelijk maken om nieuwe gevallen sneller en preciezer op te sporen.
  • Behandeling: Vanaf 2018 zal behandeling mogelijk zijn via medicatie in pilvorm en niet langer via inspuitingen. Deze medicatie zal ook veel veiliger zijn dan voorheen.
  • Bestrijding: De bestrijding van de tseetseevlieg kan efficiënter via kleinere tiny targets die vliegen aantrekken en vernietigen. De omvorming van de mobiele ploegen in kleinere, flexibele eenheden verhoogt de efficiëntie en de duurzaamheid van het bevolkingsonderzoek.
  • Digitale revolutie: De bevolkingsopsporing verloopt efficiënter via de elektronische registratie van gegevens. Via een combinatie van deze gedigitaliseerde gegevens met satellietgegevens over het natuurlijk milieu is het mogelijk om veel gerichter de bronnen van besmetting te achterhalen.
  • Internationale coalitie: voor het eerst staat er een brede internationale coalitie klaar om slaapziekte definitief uit te schakelen. België, de Bill & Melinda Gates Foundation, het Instituut voor Tropische Geneeskunde en andere partners slaan daarvoor de handen in elkaar. De ambitie wordt gesteund door de London Declaration van 2012, onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Meer informatie

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND