Overzicht stories
Artikels

Generaties verbinden: een filantropische erfenis

Exclusief interview met dr. Kevin De Cock
Kevin-De-Cock_header_1
Kevin-De-Cock_page_1 Kevin De Cock, MD (rechts), met zijn broer Romain De Cock jr. en zus Jacqui McNally.

Header: Dr. Romain De Cock, chirurg (rechts) en Kevin M. De Cock, MD, zoon van Romain De Cock (links)

Op 20 september 2023 hadden we het genoegen om Kevin De Cock en zijn familieleden te verwelkomen tijdens een eerbetoon aan dr. Romain De Cock. Kevin De Cock is de zoon van Romain De Cock Sr. en familie van Firmin De Waele, een filantroop die het ITG in zijn testament opnam en de opbrengst van de verkoop van drie huizen voor het ITG bestemde. In dit interview deelt Kevin De Cock zijn inzichten in het filantropische nalatenschap van zijn familie en diens persoonlijke band met het ITG.

Voor degenen die niet bij de viering aanwezig waren, kunt u uitleggen wat uw connectie is met Firmin De Waele? Welke band heeft hij met Romain De Cock?

Mijn vader Romain De Cock Sr. en Firmin's moeder Rachel De Waele waren neef en nicht en tevens goede vrienden. Rachel was de peettante van mijn zus Jacqui en Firmin's vrouw Loulou was mijn peettante. Toen Firmin me vertelde over zijn wens om het ITG in zijn testament op te nemen, stelde ik voor dat de opbrengst zou dienen als aandenken aan mijn vader Romain De Cock, die zijn carrière wijdde aan chirurgie en het medische beroep.

Kevin-De-Cock_page_2 Kevin De Cock

U speelde een belangrijke rol in de keuze van Firmin om zijn legaat ten gunste van het ITG op te stellen. Hoe raakte u betrokken bij het instituut?

Mijn contact met het ITG gaat terug tot het begin van de jaren ’80, tot mijn eerste ontmoeting met Peter Piot, Marie Laga, Guido van der Groen en Bob Colebunders. Ik ontmoette sommigen van hen in Nairobi en anderen via mijn werk bij Projet SIDA met CDC, de US Centers for Disease Control and Prevention.

Tijdens onze ontmoeting op 20 september begrepen we dat filantropie een diepgewortelde traditie is in uw familie.

Het was vooral Firmin De Waele die ervoor openstond, vooral na het verlies van zijn dochter in 1972 en zijn vrouw in 2001. Een paar jaar na het overlijden van Loulou informeerde Firmin me over zijn intentie om een donatie te doen ter ere van het werk dat ik deed op het gebied van wereldwijde gezondheid. Ik werkte toen voor het CDC en we overwogen in eerste instantie de CDC Foundation. We kwamen echter tot de conclusie dat een gift aan het ITG eenvoudiger zou zijn. Ik adviseerde Firmin om Marie Laga te ontmoeten om inzicht te krijgen in het impactvolle werk van het ITG, waarvan hij meteen diep onder de indruk was. Na zijn gesprek met Marie was hij ervan overtuigd dat het ITG zijn steun waard was.

De uitwisseling tussen Firmin en Marie leidde tot de oprichting van ITG's Romain De Cock-studiebeursprogramma. Bent u tevreden over de manier waarop het programma wordt uitgerold?

Ik ben dankbaar dat ik een rol kon spelen in de keuze, en dan vooral bij de totstandkoming van de beurzen. Studiebeurzen maken investeringen in individuen mogelijk, iets dat ik persoonlijk veel tastbaarder vind dan investeringen in levenloze infrastructuur. Ik hoop dat het instituut de fondsen goed zal beheren en het ingezamelde geld zodanig investeert dat de beurs de komende jaren blijft bestaan.

Wat is uw algemene indruk van de Romain De Cock-beurzen?

Namens mijn vader waardeer ik het dat men prioriteit geeft aan studenten die een brug slaan tussen volksgezondheid en 'global surgery' (de wereldwijde beschikbaarheid van chirurgie), een concept dat verdere uitwerking behoeft, want dat is iets waar mijn vader persoonlijk zijn schouders ook onder heeft gezet. We hebben hiervoor gekozen omdat mijn vader chirurg was, maar ook omdat de onderwerpen waar ik me tijdens mijn carrière veel op heb gericht, zoals hiv en tuberculose, al veel financiële steun ontvangen. Het brede onderwerp van 'global surgery' omvat de overlap tussen volksgezondheid en chirurgie, en ik heb enkele relevante publicaties en referenties opgenomen in mijn presentatie tijdens de bijeenkomst in september. Het onderwerp staat nog in de kinderschoenen en moet verder ontwikkeld en gedefinieerd worden, maar is een belangrijk element in de universele gezondheidszorg. Het heeft een plaats in twee belangrijke mondiale gezondheidsprioriteiten, namelijk gezondheidsbeveiliging en universele gezondheidsdekking. Gebeurtenissen zoals de huidige situatie in het Midden-Oosten illustreren de relevantie van het onderwerp. Een gedegen theoretische voorbereiding  zoals die van 'global surgery' biedt mogelijkheden, omdat het zich nog in een stadium bevindt waarin eenvoudig werk en studies belangrijke bijdragen kunnen leveren. Ik hoop dat het ITG de beschikbare mogelijkheden op dit gebied ten volste zal benutten.

Romain De Cock-studiebeurzen

Ter ere van de nalatenschap van Dr. Romain De Cock lanceerden we de Romain De Cock-studiebeurs, die jaarlijks wordt toegekend aan een student uit een laag- of middeninkomensland om zich in te schrijven voor een masteropleiding aan het ITG.

Meer info
Kevin-De-Cock-page_6 Kevin De Cock en Miora Henintsoa Rajaonarivony (Madagascar), Romain De Cock-studiebeurs grantee 2023-2024

De schenking van Firmin was ook de aanleiding voor ITG’s fondsenwervingsprogramma. Het omvat een tweemaandelijkse nieuwsbrief voor geïnteresseerden, of ze nu daadwerkelijk schenkers zijn of niet, evenals mogelijkheden voor bedrijven & maatschappelijke partners (bv. stichtingen, filantropische partners) om te investeren in maatschappelijke impact en samenwerking met de onderzoeksgemeenschap van het ITG. Wat vindt u van dit brede spectrum aan filantropische samenwerkingsmogelijkheden met ons?

Het opzetten van een brede fondsenwervingsstrategie is essentieel. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven is een belangrijk element in de filantropie, maar de participatie van zakenpartners moet altijd met zorg worden overwogen. Een duidelijke scheiding tussen zakelijke belangen en filantropie is cruciaal om elke perceptie van belangenverstrengeling te vermijden. Juridisch advies is hier zeker nodig, want je hebt wel degelijk een firewall nodig tussen zaken en filantropie. Zijn er bedrijven waarvan je geen geld wilt ontvangen? Als volksgezondheidsinstituut wil je bijvoorbeeld geen geld van de tabaksindustrie inzamelen. Ook herinner ik me een voorbeeld van enkele internationale musea, zoals het British Museum in Londen, die onder vuur kwamen te liggen nadat ze donaties hadden geaccepteerd van de Sackler Foundation. Die stichting bleek verbonden te zijn met farmaceutische actoren die, op hun beurt, betrokken waren bij de opioïde-epidemie in de Verenigde Staten. Voorzichtigheid is geboden in dit soort zaken.

Kevin-De-Cock-page_3 Kevin De Cock en Utibe-Abasi Dominic Edet (Nigeria), Romain De Cock-studiebeurs grantee 2022-2023.

Bij het accepteren van filantropische financiering is het goed om te kijken naar wat andere organisaties die actief zijn in volksgezondheid en Global Surgery doen, alsook wat internationale universiteiten doen. Onderzoeksorganisaties zoals de Wellcome Trust, die volledig afhankelijk zijn van grote schenkingen, doen uitstekend werk. Sommige ngo's zoals Artsen zonder Grenzen accepteren geen overheidsgeld en doen het ook uitstekend. Ik ben geen specialist, maar het lijkt me dat alumni ook betrokken moeten worden bij fondsenwerving. Vergeet ze niet! Filantropie is in Afrika een evoluerend begrip. Voorlopig is Afrikaanse filantropie vaak erg lokaal georiënteerd, maar het aantal rijke Afrikaanse families neemt toe. Dat schept kansen. ITG-alumni bekleden verantwoordelijke functies in Afrika, dus internationale filantropische concepten kunnen samen met hen worden verkend.

Kevin-De-Cock-page_5 Dr. Håkon Bolkan, Associate Professor Global Health aan de Universiteit voor Wetenschap en Technologie van Noorwegen, presenteerde zijn onderzoek naar een volksgezondheidsbenadering van chirurgie in West-Afrika. Overige gastspreker was Séverine Caluwaerts van het ITG met een bijdrage over maternale mortaliteit en zorg in Afghanistan.

Hoe vond u uw bezoek en de lezingen tijdens het eerbetoon voor uw vader in september?

Mijn familie was erg blij met de uitnodiging voor het eerbetoon aan mijn vader en heeft er erg van genoten. Het is erg gul van het ITG om het beursprogramma naar mijn vader te vernoemen. Ook voor mij persoonlijk betekent de link met het ITG veel.

U ging in 2020 met pensioen bij het CDC. Was dat aanleiding voor filantropische betrokkenheid?

Ik beschouw mezelf niet als filantroop, maar doe wel vrijwilligerswerk.  Ik werd bestuurslid van een particuliere familiestichting. Ik houd me ook bezig met consultancy, schrijven en lesgeven. Ik beoordeel manuscripten, abstracts voor conferenties, dat soort dingen. Sinds mijn pensionering bij CDC heb ik een aantal lezingen gegeven voor het ITG en heb ik scripties van master- en PhD-studenten beoordeeld - ik heb dat altijd met veel plezier gedaan.

Kevin-De-Cock-page_7 Kevin De Cock

Heeft u tot slot nog een wens of aanbeveling voor het ITG en onze rol in de wereldgezondheid?

De wereld verkeert op dit moment in een hachelijke situatie en het vakgebied en de praktijk van de mondiale gezondheidszorg verdienen onderzoek en discussie. De oproep tot "dekolonisatie van de wereldgezondheid" en tot "inclusiviteit, gelijkheid en diversiteit" is relevant voor alle scholen voor volksgezondheid en tropische geneeskunde. Het vereist een doordachte analyse van het verleden en de vormgeving van een rechtvaardige toekomst. Het ITG moet gehoord worden in dit debat, samen met partnerinstellingen en -organisaties. Hoewel dit misschien een onconventionele opmerking is om een interview mee af te sluiten, is het een onderwerp waar ik graag meer over wil weten, vooral in de context van wat er bij het ITG gebeurt en de evolutie van het instituut.

Nogmaals bedankt voor dit interview en uw bijdrage aan de wereldgezondheid. We kijken uit naar de voortzetting van deze zinvolle samenwerking in de komende jaren.

Spread the word! Deel dit artikel op

Meer stories