Ga naar hoofdinhoud

ITG bouwt mee aan monitorproject om impact van nieuwe zieken in te dijken

Het ITG werkt mee aan het MOOD-project om uitbraken van nieuwe en bestaande ziekten in een vroeg stadium kunnen opsporen, monitoren en analyseren.

14-04-20

Afbeelding 1/1

Het internationale MOOD-project wil uitbraken van nieuwe en bestaande ziekten in een vroeg stadium kunnen opsporen, monitoren en analyseren. Het Outbreak Research Team van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) werkt mee en legt een brug tussen wetenschappers, nationale en internationale volksgezondheids- en diergezondheidsinstituten.

Door de klimaatverandering, wereldwijde mobiliteit van mensen, dieren en goederen, groeiende wereldbevolking en snelle verstedelijking is er een groter risico op een versnelde en bedreigende wereldwijde verspreiding van ziekten. Daarom is het van groot belang om nieuwe ziekten en uitbraken van bestaande ziekten vroeg op te kunnen sporen en te monitoren voor ze kunnen uitgroeien tot een epidemie. Het MOOD-project startte in januari en bekijkt verschillende modelziekten, waaronder het recent uitgebroken COVID-19.

Het Outbreak Research Team van het ITG zit met de betrokkenen van internationale volksgezondheidsinstituten en instituten voor diergezondheid samen om de tools, modellen en diensten te ontwikkelen. “We gaan na waar de organisaties precies nood aan hebben om betere inzichten in nieuwe ziekten en hun kenmerken te krijgen”, vertelt ITG-onderzoeker dr. Wim Van Bortel. Op basis van de nieuwe modellen, data en hulpmiddelen kunnen maatregelen om de impact van nieuwe maar ook bestaande ziekten in te perken, duidelijker en sneller genomen worden.

Een van de uitdagingen is om ‘big data’ -een grote, complexe en vaak ongestructureerde hoeveelheid data- te analyseren. “Hoe kunnen we signalen oppikken uit wetenschappelijke gegevens, uit de media en zelfs uit sociale media?”, legt Van Bortel uit. “Als we de ruis uit die enorme informatiestroom weghalen door o.a. computeralgoritmes toe te passen, kunnen signalen en trends tijdig opgespoord worden.”

ITG werkt hiervoor samen met 25 partners uit 12 landen. Belangrijke internationale partners zijn het European Centre for Disease Control, de World Health Organisation, de Food and Agriculture Organisation of the United Nations and de World Organisation for Animal Health. Het MOOD-project staat voor ‘monitoring outbreak events for disease surveillance in data science context’.

 

Partners:

 • Frankrijk: Anses, Cirad, INRAE, Inserm, Université de Montpellier, GERDAL
 • Duitsland: Mundialis GmbH & Co KG
 • België: Institute of Tropical Medicine, Université Libre de Bruxelles, Catholic University of Leuven, AVIA-GIS
 • Spanje: Instituto de Salud Carlos III
 • Italië: Fondazione Edmund Mach, Istituto Superiore di Sanita
 • Finland: National Institute for Health and Welfare
 • Nederland: Stichting OpenGeoHub
 • Portugal: Instituto de Engenhariade Sistemas e Computadores, Investigacao e Desenvolvimento em Lisboa
 • Verenigd Koninkrijk: University of Oxford, Environmental Research Group Oxford Limited, University of Southampton
 • Servië: Institute of Public Health of Serbia
 • Zwitserland: ETH Zürich, SIB Institut Suisse de Bioinformatique
 • Verenigde Staten: International Society for Infectious Diseases

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND