Ga naar hoofdinhoud

Aantal nieuwe gevallen in contacten van lepra-patiënten daalt na dosis antibiotica

Dat wordt bevestigd door voorlopige resultaten van de PEOPLE-studie.

05-11-20

Afbeelding 1/2

Het aantal nieuwe gevallen van lepra daalt bij mensen die blootgesteld zijn aan M. leprae en die een profylaxe krijgen toegediend die bestaat uit een eenmalige dosis rifampicine antibiotica. Dat wordt bevestigd door voorlopige resultaten van de PEOPLE-studie, voorgesteld tijdens de jaarlijkse consortiumvergadering. De PEOPLE-studie wordt geleid door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen, in samenwerking met de nationale leprabestrijdingsprogramma's en partners van de Comoren (Damiaanactie), Madagaskar (CICM, Fondation R.Follereau), Frankrijk (INSERM, Genoscreen), Nederland (LUMC) en Brazilië (Fiocruz). Het project wordt gefinancierd door het European & Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP).

Hoewel lepra vaak als een ziekte uit het verleden wordt beschouwd, blijft deze bacteriële infectie wereldwijd veel mensen treffen. In de PEOPLE-studie evalueren het ITG en zijn partners verschillende preventieve behandelingsstrategieën met als doel de ziekte te stoppen in de Comoren en Madagaskar, twee landen met een hoge prevalentie.

Het project heeft een looptijd van vier en een half jaar. Op 15 oktober, halfweg het project, vond de jaarvergadering plaats met alle betrokken partijen. Deze ging dit jaar online door, wegens de COVID-19-pandemie. De verschillende partners wisselden hun ervaringen uit over de voortgang van het onderzoek, inclusief de uitdagingen en mogelijke oplossingen, de opleidingsmogelijkheden en de wetenschappelijke output. In zeer endemische dorpen gaven 102.174 mensen hun toestemming voor screening op huidziekten en werden 410 nieuwe leprapatiënten klinisch gediagnosticeerd.

De eerste wetenschappelijke bevindingen tonen een grotere daling in het aantal nieuwe lepragevallen na één jaar bij contacten van leprapatiënten die een enkele dosis rifampicine toegediend kregen. In de komende jaren zullen we te weten komen wat de beste aanpak is om deze contacten te identificeren die het meeste baat hebben bij deze behandeling.

In een grootschalig veldonderzoek, onderdeel van deze studie, wordt voor het eerst een low-complexity screeningtest gebruikt voor het beoordelen van contacten van leprapatiënten met een (eerdere) M. leprae-infectie. Er werden ook externe kwaliteitscontroles, voor de detectie van M. leprae, uitgevoerd in de vier moleculaire diagnostische laboratoria die bij het onderzoek betrokken waren. De resultaten bleken 100% correct.

Dankzij de nieuwe Deeplex Myc-Lep-sequentiebepaling kunnen de onderzoekers binnenkort de 'vingerafdrukken' van leprabacillen in de monsters van de PEOPLE-studie vergelijken om transmissieketens op te sporen. Een antropologische studie leverde een geoptimaliseerde aanpak op voor acceptatie en effectiviteit van de interventies.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND