Ga naar hoofdinhoud

ITG-onderzoekers vallen in de prijzen op Belgisch hiv-congres

Op 30 november vond het 9e Belgium Research on AIDS and HIV Consortium (BREACH) symposium plaats.

03-12-21

Afbeelding 1/1

Op 30 november vond het 9e Belgium Research on AIDS and HIV Consortium (BREACH) symposium plaats. Het ITG was goed vertegenwoordigd:

  • Thijs Reyniers gaf een update over het PROMISE project.
  • Heleen Van Mieghem sprak over PrEP voor vrouwelijke sekswerkers.
  • Eric Florence ging in op verwaarloosde gezondheidskwesties bij hiv.
  • Verschillende ITG-posters werden voorgesteld.

Beste paper in de categorie volksgezondheid

Thijs Reyniers en zijn team van onze onderzoeksgroep Seksuele en Reproductieve Gezondheid wonnen een prijs voor hun paper over verminderd seksueel contact met niet-vaste partners bij mannen die seks hebben met mannen in België. “De studie toont aan dat tijdens de eerste COVID-19-lockdown in België het risico op hiv- en soa-transmissie bijzonder laag was bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) in België. Deze inzichten zijn erg relevant voor het BREACH symposium, een Belgisch hiv-congres waar de nationale hiv-cijfers van 2020 worden gepresenteerd en geïnterpreteerd”, zegt Thijs. “Bij de start van de eerste COVID-19 lockdown hebben we met het hele team snel gereageerd, dus we zijn blij met dit mooie resultaat.

Beste poster in de categorie volksgezondheid

Een andere prijs werd toegekend aan Jef Vanhamel, voor zijn poster. De categorie volksgezondheid had de meeste inzendingen, dus de poster van Jef was erg sterk. “Ons onderzoek toont dat huisartsen bereid zijn om actiever betrokken te worden bij verschillende aspecten van PrEP-zorg. Dat kan mogelijkheden bieden om mensen aan deze zorg te koppelen. Het kan bovendien de druk op gespecialiseerde hiv-klinieken die zich met PrEP-zorg bezighouden verminderen”, legt Jef uit. “Deze prijzen zijn een mooie erkenning voor het werk dat we als team doen binnen het PROMISE-project. Ze erkennen de relevantie van onze studies voor het optimaliseren van PrEP voor hiv-preventie in België.”

Het PROMISE-project

De studies maken deel uit van het PROMISE-project ‘Optimise PrEP to Maximise Impact’, dat gefinancierd wordt door FWO-SBO (Vlaams Wetenschappelijk Onderzoek – Strategisch Basisonderzoek). Het project onderzoekt hoe de uitrol van PrEP kan worden geoptimaliseerd om hiv-besmettingen zo veel mogelijk terug te dringen en seksuele gezondheid te verbeteren. Je vindt meer informatie op de website van het project.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND