Leraar van gezondheidswerkers uit de hele wereld

Jaarlijks komen zo’n 700 gezondheidswerkers studeren aan het ITG. Jonge Belgische artsen en verpleegkundigen worden er voorbereid op een werkverblijf in de tropen. Andersom zijn al duizenden gezondheidswerkers uit het Zuiden naar Antwerpen gekomen om bagage op te doen waarmee ze de gezondheidszorg in eigen land kunnen bevorderen.

Het ITG is ook een onderwijsinstelling. Je kunt er Master in Public Health of in Tropical Animal Health worden. Er zijn postgraduaatsopleidingen in de tropische geneeskunde voor artsen, biomedici en apothekers, en voor verpleeg- en vroedkundigen. Verder biedt het ITG allerlei cursussen aan over hiv en aids, klinisch onderzoek, gezondheidsmanagement … Ruim de helft van de studenten zijn buitenlanders, uit de hele wereld.

Dr. Tinto, hoofd van de Clinical Research Unit van Nanoro (Burkina Faso)
Dr. Tinto, hoofd van de Clinical Research Unit van Nanoro (Burkina Faso)

Dankzij de steun van onder meer de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en het Fonds Ackermans & Van Haaren kan het instituut elk jaar studiebeurzen uitreiken, vooral aan kandidaten uit landen met een laag of middelmatig inkomen. Jaarlijks komen tientallen doctoraatsstudenten naar het ITG, in vakgebieden van moleculaire biologie tot antropologie. Doorgaans zijn er ruim honderd doctorandi aan de slag. De helft komt uit ontwikkelingslanden en volgt een ‘sandwich’-programma, met zowel onderzoeksactiviteiten in hun thuisland als aan het ITG.

De lijst van ITG-alumni die na hun passage in Antwerpen het verschil hebben gemaakt in eigen land is indrukwekkend. Een frappant voorbeeld is Halidou Tinto die na het behalen van zijn doctoraat in 2006 een centrum voor malariaonderzoek van internationaal niveau en met 250 medewerkers uit de grond wist te stampen in zijn thuisland Burkina Faso.