Ga naar hoofdinhoud

Digitale opvolging hiv-patiënten

De hiv-kliniek van het ITG test vanaf juni 2017 een innovatieve manier om hiv-patiënten op te volgen.

04-05-17

Afbeelding 1/1 : EmERGE-logo

De hiv-kliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) test vanaf juni 2017 een innovatieve manier om hiv-patiënten op te volgen door één consultatie op twee te vervangen door een digitale opvolging.

Wie?
Stabiele patiënten, in samenspraak met de behandelende arts.

Hoe werkt het?
De geselecteerde kandidaten zullen onder andere hun laboratoriumresultaten en – vanaf 2018 – digitale voorschriften ontvangen via een beveiligde smartphoneapplicatie. Als de arts oordeelt dat alles in orde is, en de patiënt akkoord gaat, hoeft hij of zij niet meer naar de kliniek te komen. Bij de daaropvolgende consultatie moet de patiënt wel door een arts gezien worden.

Wanneer?
In juni 2017 starten de eerste patiënten in de hiv-kliniek van het ITG. Het onderzoek loopt anderhalf tot twee jaar, maar de patiënten kunnen de app sowieso vijf jaar lang gratis gebruiken. Daarna zal er mogelijk een kleine bijdrage gevraagd worden. Deelnemende patiënten besparen door het gebruik van de app wel tijd en vervoerskosten. Eerdere studies toonden al aan dat de digitale opvolging geen negatieve gevolgen heeft op de gezondheid van de patiënt.

Achtergrond
De digitale opvolging wordt getest in de context van EmERGE, een door de Europese Unie gefinancierd onderzoeksproject. De nieuwe opvolgmethode zal ook uitgetest worden in hiv-klinieken in Engeland, Kroatië, Spanje en Portugal. Het pilootproject onderzoekt of de methode dezelfde kwaliteit van opvolging garandeert, gebruiksvriendelijk is voor patiënt en arts, en kosteneffectief is.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND