Ga naar hoofdinhoud

Verslag van het terrein - cholera in de DR Congo

In maart 2018 stuurde het ITG, epidemioloog Florian Vogt naar DR Congo om de WHO te ondersteunen in haar respons op de langdurige choleracrisis

24-04-18

Afbeelding 1/1 : De Congo rivier

Cholera bestaat al erg lang. Deze bacteriële ziekte, overgedragen via besmet water of voedsel, is gelinkt aan armoede en gebrekkige hygiënische omstandigheden. Cholera veroorzaakt ernstige, acute diarree en braken. De ziekte is dodelijk als ze niet behandeld wordt. Hoewel we weten wat cholera is en hoe de ziekte te behandelen, duiken er toch telkens weer uitbraken op die de armste en meest kwetsbare mensen treffen.

In maart 2018 stuurde het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), epidemioloog Florian Vogt naar DR Congo om de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te ondersteunen in haar respons op de langdurige choleracrisis. De huidige uitbraak is al enkele jaren aan de gang en wordt beschouwd als de ergste in het land sinds 1994. Sinds begin 2017 werden meer dan 62.000 verdachte gevallen en meer dan 1.300 sterfgevallen gemeld. De epidemie neemt af in omvang, maar verspreidt zich over het land. Dit maakt het tijdig melden van nieuwe verdachte gevallen in nieuwe gebieden cruciaal.

Terwijl Florian Vogt in de DRC was, hielp hij de WHO bij het opzetten van een pilootproject met een nieuw meldingssysteem via smartphones. Deze waarschuwingen kunnen direct op provinciaal of nationaal niveau worden opgepikt, waardoor een zieke mensen sneller opgespoord kunnen worden en de uitbraakrespons sneller op gang kan komen. Het toont aan hoe belangrijk het testen van nieuwe en innovatieve hulpmiddelen is, niet alleen voor opkomende en spraakmakende ziekten zoals ebola of zika, maar ook voor oude bekenden zoals cholera.

Er zijn verschillende aspecten van cholera waarbij het ITG- momenteel nagaat hoe het outbreak research team een bijdrage kan leveren. Onderzoeksmogelijkheden omvatten interventies met betrekking tot betere en eenvoudigere manieren om risicogroepen te vaccineren, sanitaire interventies of de rol die de mobiliteit van de bevolking speelt bij de verspreiding van de ziekte.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND