Ga naar hoofdinhoud

UnCoVer bestaat een jaar

Professor Jose L. Peñalvo deelt zijn inzichten na een jaar unCoVer

30-11-21

Afbeelding 1/1

Er is een snelle, op feiten gebaseerde reactie op COVID-19 nodig. Daarom verzamelt het unCoVer project praktijkgegevens over hoe internationale gezondheidsstelsels reageren en zorg verlenen tijdens de COVID-19-pandemie.

Op 18 en 19 november kwamen alle 29 internationale projectpartners online en offline samen in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen voor de derde stuurgroepvergadering. Ze bespraken de vooruitgang van het eerste jaar, de meest dringende actiepunten en de toekomstige activiteiten.

In de vorm van interviews belicht het unCoVer-netwerk de individuen achter het succes van het project. Het eerste interview in de reeks is met Jose L. Peñalvo, coordinator van unCoVer.

Interview met José L. Peñalvo

Wat is je huidige functie?

Ik ben professor volksgezondheid aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Hier leid ik de Dienst Niet-overdraagbare Ziekten, waarin we epidemiologisch onderzoek voeren. Ons doel is om inzicht te krijgen in de toenemende druk op niet-overdraagbare aandoeningen, en in de samenhang tussen niet-overdraagbare aandoeningen en infectieziekten, hoofdzakelijke bij kwetsbare bevolkingsgroepen.

Wat is jouw rol in het project?

Ik faciliteer de interne activiteiten en de algemene werking. Bovendien vertegenwoordig ik het project en zoek ik actief naar samenwerkingsverbanden. Verder stem ik onze acties af op de eisen van de Europese Commissie.

Hoe coördineer je jouw functie met het (extra) werk dat het project met zich meebrengt?

Vlot. Dit zijn ongekende tijden voor een epidemioloog. Ik voel me bevoorrecht dat ik kan bijdragen aan het begrip van de huidige situatie. unCoVer sluit ook goed aan bij mijn interesses, aangezien ik een data-georiënteerde onderzoeker ben die erg gericht is op secundaire data-analyse. Mijn rol als coördinator past ook goed bij mijn persoonlijkheid. Ik ben immers een sociaal persoon en geniet erg van menselijke interactie, zelfs via Zoom. Tot slot, is het belangrijkste dat ik het beste team heb. Het is echt een plezier om met hen en alle partners van unCoVer samen te werken en dit project te zien opbloeien.

Hoe zie jij het belang van dit internationaal project?

Het project bestaat uit verschillende relevante lagen. Ten eerste, is het uitzonderlijk om zo een groot netwerk van wetenschappers samen te brengen, die bovendien bereid zijn om hun gegevens op korte tijd te delen. Hun inspanningen om informatie te delen, in een anders zo concurrerende wetenschappelijke omgeving, zijn heel bemoedigend.  Ten tweede, werken wij aan nieuwe manieren van samenwerken door middel van data. Hiervoor gebruiken we creatieve en interdisciplinaire benaderingen die, zelfs met enige onzekerheid tijdens de processen, zullen leiden tot nieuwe modellen van participatief onderzoek.  Ten derde, moet de heterogeniteit van de gegevens ons toelaten om, sommige nog onbeantwoorde, vragen over de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor verschillende bevolkingsgroepen te belichten.

Waarom is dit project volgens jou een meerwaarde voor de wetenschap en de samenleving?

Omwille van het bovenstaande lagen en door de resultaten van de analyses die we uitvoeren met behulp van de gecreëerde infrastructuur. Doorheen unCoVer willen we bijdragen aan het begrip van COVID-19 en onze ervaringen delen. Zo kunnen we toekomstige gegevensuitwisselingsinitiatieven informeren over hoe ze het best presteren in deze nieuwe realiteit, waarin ziekte-uitbraken hand in hand gaan met de kwetsbaarheid van de bevolking en gevarieerde volksgezondheidsstrategieën. unCoVer zal helpen om de haalbaarheid aan te tonen van internationale en integratieve benaderingen om ‘syndemics’ (mensen kunnen meerdere ziektes tegelijk hebben, die elkaar in negatieve zin kunnen versterken) en verdere gezondheidsuitdagingen aan te pakken.

Wat doe je wanneer je niet aan unCoVer werkt?

Ik ben geboren en getogen in Madrid. Als goede Madrileño breng ik graag tijd door met familie en vrienden, met lekker eten en goede gesprekken. Ik houd ook van het buitenleven. Nu ik in België ben, profiteer ik van de vele kanalen en ben ik lid geworden van een roeiploeg. Wat erg leuk is. Als het regent, vind je me waarschijnlijk achter de tekentafel. Sinds mijn kindertijd is tekenen een grote passie die mij altijd helpt om te ontspannen en creatief te blijven.

Het unCoVer project wordt gefinancierd door het Horizon 2020 Research and Innovation programma van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 101016216.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND