Ga naar hoofdinhoud

koningspaar bezoekt het instituut voor tropische geneeskunde

Werk rond COVID-19 in de kijker.

23-06-20

Afbeelding 1/1

Vandaag brachten de koning en de koningin een bezoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. Het bezoek stond in het teken van het werk dat het Instituut doet rond COVID-19. Het koningspaar kwam onder andere meer te weten over de activiteiten van de medische diensten van het instituut, de onderzoeksprojecten en onderwijsactiviteiten, alsook het belang van internationale samenwerkingsverbanden. De koninklijke delegatie werd ontvangen door de Antwerpse gouverneur Cathy Berx en de directeur van het ITG, dr. Marc-Alain Widdowson.

Dat het koningspaar het ITG bezoekt, is geen toeval. Al decennialang gaat het ITG wereldwijd de strijd aan met epidemieën. Ook COVID-19 is daarop geen uitzondering. “Wij zijn blij dat we Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin vandaag mochten ontvangen. Het bezoek is zeer aangenaam verlopen, ze toonden bijzonder veel interesse in en appreciatie voor ons Instituut en het werk dat we doen rond COVID-19,” zegt dr. Marc-Alain Widdowson, directeur van het ITG.

Toen het virus uitbrak in ons land, staken gespecialiseerde artsen van het ITG de handen uit de mouwen om het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) te versterken in de screening en behandeling van COVID-19-patiënten. Daarnaast onderzoeken ITG-wetenschappers het virus in de hoogbeveiligde laboratoria van het Instituut en lopen er talrijke andere nationale en internationale onderzoeksprojecten waaronder studies naar antilichamen bij gezondheidswerkers en de impact van het virus op de gezondheidszorg voor moeders en pasgeborenen.

Het koningspaar kon dinsdagvoormiddag onder andere met eigen ogen zien hoe prof. Kevin Arien van het ITG aan de hand van een 3D-model van het coronavirus en een antilichaam liet zien hoe het virus te werk gaat. De wetenschappelijke show-and-tell viel in goede aarde, een uitgebreid gesprek met de onderzoekers volgde.

Ook het belang van de internationale samenwerkingsverbanden van het Instituut werd belicht tijdens een van de vele gesprekken met het koningspaar. Dr. Widdowson legt uit: “Het is van cruciaal belang dat we de evolutie van COVID-19 wereldwijd blijven monitoren. Ons doel is daarom om, in samenwerking met onze partners, beter te begrijpen hoe het coronavirus zich zal gedragen en invloed zal hebben op populaties en gezondheidssystemen in kwetsbare settings. Onze kracht ligt immers in het bundelen van expertise wereldwijd en samenwerken met talloze wetenschappelijke instellingen en uitvoerende instanties.”

Daarnaast praatten de koning en de koningin met enkele internationale studenten die een opleiding volgen aan het Instituut. Vier masterstudenten en een PhD-studente getuigden aan het koningspaar over hun keuze voor het ITG en hoe ze de COVID-19-crisis tijdens hun studie ervaarden. Elk jaar ontvangt het ITG meer dan 600 studenten vanuit de hele wereld om zich te specialiseren in tropische geneeskunde en internationale gezondheid.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND