THEMA

Antibioticaresistentie

Bacteriën ontwikkelen op verschillende manieren resistentie. Bacteriële infecties zijn nog steeds een grote bedreiding voor de wereldwijde gezondheid. Globalisatie, migratie en (medisch) toerisme leiden onvermijdelijk tot verspreiding van nieuwe (multi-)resistente mutaties.

Antibioticaresistentie is een probleem dat over veel domeinen heen reikt. We moeten dringend veranderen hoe diagnoses worden gesteld, hoe antibiotica worden voorgeschreven en verdeeld en hoe patiënten ze gebruiken. We mogen bovendien de rol van de gezondheid van vee en hygiëne in gezondheidsinstellingen niet vergeten. Goede diagnostische en behandelingscentra zijn schaars. Om het allemaal nog een stapje erger te maken zijn antibiotica van twijfelachtige kwaliteit en oorsprong wijd beschikbaar voor bevolking of ongeschoolde gezondheidswerkers. Het aantal onbehandelbare infecties neemt alarmerend toe, terwijl de research & development-pijplijn van de farmaceutische industrie extreem beperkt is.

De ecologische, sanitaire en socio-economische omstandigheden die de verspreiding van antibiotica promoten zijn nooit verdwenen. In veel gevallen zijn ze erger geworden door urbanisatie, bevolkingsgroei en migratie.

Bacterial Infections in the Tropics

Het multidisciplinair onderzoeksprogramma 'BIT' onderzoekt antibioticaresistentie in de tropen. Het onderzoekt de oorsprong van antibioticaresistentie én zoekt naar oplossingen. BIT combineert biomedisch, klinisch en antropologisch onderzoekslijnen in een gezamelijk project. Het ontwikkelt hoogstaande, internationale en duurzame onderzoeksprogramma's in een zeer relevant en wetenschappelijk boeiend domein, binnen de specifieke niche van het ITG. Het wil een impact hebben op wetenschap, geneeskunde en capaciteitsversterking in endemische landen. BIT biedt speciale aandacht aan infecties in de bloedbaan.

BIT is een multidisciplinair programma met drie verschillende synergetische onderzoekslijnen over bacteriële infectie in de tropen. De eerste prioriteit is invasieve bloedinfecties. De doelstellingen zijn:

  • Nieuwe diagnostische tools ontwikkelen.
  • Adequate behandelingsstrategieën ontwikkelen en verantwoordelijk beheer van antibiotica stimuleren.
  • Menselijk, sociale en culturele factoren in de perceptie van (bacteriële) ziekten en antibiotica onderzoeken.

Nieuws