Outbreak Research Team
Een beter begrip van epidemische ziekten
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde heeft een rijke geschiedenis van betrokkenheid bij onderzoek naar en bestrijding van uitbraken. Dit reikt van onze historische en voortdurende betrokkenheid bij uitbraken van Ebola en Marburg tot meer recente werkzaamheden in verband met cholera en antimicrobiële resistentie (AMR).
Het Outbreak Research Team (ORT) van het ITG wil een beter inzicht krijgen in de oorzaken van de overdracht en verspreiding van ziekten met een groot risico op uitbraken. Daarnaast ontwerpen en evalueren ze methoden en modellen voor vroegtijdige opsporing en beoordelen ze verschillende interventiestrategieën voor de preventie en bestrijding van uitbraken. Het ORT werkt hoofdzakelijk in omgevingen met weinig middelen en heeft als missie "het versterken van de kennisbasis voor betere paraatheid, respons, herstel en veerkracht bij uitbraken via interdisciplinair toegepast onderzoek". Ze doen dat met financiering van het Vlaams departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), dat voor een periode van vijf jaar (2020–2024) 3 miljoen euro bijdraagt.
Contact
Het Outbreak Research Team van het ITG staat altijd paraat om onderzoeksinterventies te doen tijdens uitbraken in de wereld.
ORT-leden en bestuur
Ons Outbreak Research Team bestaat uit zeven leden, die elk over diepgaande expertise en ervaring beschikken. Zij worden ondersteund door de directeur van het instituut, Dr. Lut Lynen, die de wetenschappelijke leiding en coördinatie van de ORT-onderzoeksactiviteiten op zich neemt.

Eugene Bangwen
Eugene Bangwen (MSc) heeft een professionele achtergrond in de diagnostiek van infectieziekten en de opbouw van laboratoriumcapaciteit in omgevingen met beperkte middelen. Hij heeft voor verschillende ngo's in Kameroen en de Democratische Republiek Congo gewerkt, voornamelijk voor hiv- en aidsprogramma's. Voordat hij bij het ITG begon, was hij laboratoriummanager voor Artsen zonder Grenzen België. Hij ondersteunde de implementatie van geavanceerde pakketten voor hiv-diagnostiek en de capaciteitsversterking van laboratoria in de Democratische Republiek Congo.

Isabel Brosius
Isabel Brosius (MD, MMed) is specialist interne geneeskunde en infectieziekten binnen de Dienst Tropische Ziekten van het ITG. Als clinicus heeft zij ervaring met hiv, tropische ziekten en reisgeneeskunde. Ze was betrokken bij het onderzoek naar nieuwe behandelingen en betere diagnostiek voor schistosomiasis, operationele bacteriologie bij ebola, en diagnostiek en klinische besluitvorming voor COVID-19, voordat ze zich aansloot bij het Outbreak Research Team van het ITG om zich te concentreren op opkomende infectieziekten, in het bijzonder zoönosen.

Soledad Colombe
Soledad Colombe (DVM, MPH, PhD) is een epidemioloog van infectieziekten met een veterinaire achtergrond. Ze heeft gewerkt als epidemiologisch onderzoeker op het gebied van internationale gezondheid, met een sterke interesse in One Health. Voordat ze bij het ITG begon, voltooide ze het European Programme on Intervention Epidemiology Training (EPIET) bij het Public Health Agency van Zweden.

Laurens Liesenborghs
Laurens Liesenborghs (MD, PhD, MMed) is arts, gespecialiseerd in interne geneeskunde en geïnteresseerd in opkomende infectieziekten. Hij werkte aan een project rond Lassakoorts voor Artsen zonder Grenzen en heeft translationele onderzoekservaring in bacteriologie en virologie. Voordat hij bij het ITG aan de slag ging, werkte hij als onderzoeker aan het Rega Institute for Medical Research van de KU Leuven aan de ontwikkeling van behandelingen en vaccins tegen SARS-CoV-2, terwijl hij klinische studies uitvoerde met gehospitaliseerde patiënten met COVID-19.

Marie Meudec
Marie Meudec (MAs, PhD) is een antropologe die in Frankrijk en Canada heeft gestudeerd. Voordat ze bij het ITG begon, werkte ze als deskundige voor advocatenkantoren (in het Verenigd Koninkrijk en Canada) en als onderzoeker rond verschillende thema's, zoals spirituele en helende praktijken, dagelijkse ethiek, stigma en verzet, ongelijkheden op gezondheidsgebied, rassenprofilering, etc. Ze verrichtte etnografisch veldwerk in Haïti, Saint-Lucia en Canada. Ze doceerde aan de Université Laval, de Universiteit van Toronto en de Staatsuniversiteit van Haïti.

Philippe Selhorst
Philippe Selhorst (MSc, PhD) is een medisch viroloog met interesse in infectieziekten en moleculaire epidemiologie. Hij heeft ruime ervaring in virale kweek, next-generation sequencingtechnologieën en de ontdekking van antivirale geneesmiddelen. Hij heeft met succes een aantal onderzoeksprojecten in Zuid-Afrika geleid, gericht op hiv-overdracht, geneesmiddelenresistentie en microbiciden.
Wim Van Bortel
Wim Van Bortel (MSc, PhD) is medisch entomoloog met meer dan 25 jaar ervaring in het onderzoek naar vectoren en door vectoren overgedragen ziekten. Zijn onderzoek is gericht op de ontleding van de rol van geleedpotige vectoren in transmissiesystemen, met het oog op een betere preventie en bestrijding van door vectoren overgedragen ziekten. Zijn onderzoek wordt voornamelijk uitgevoerd in Afrika, Zuidoost-Azië en België.

ITG-personeel
Naast de kernleden van het ORT kunnen aanvullende medewerkers van het ITG fungeren als hulpbron om de onderzoeksactiviteiten tijdens een uitbraak te versterken.
