Ebola
Het ITG is al sinds de eerste Ebola-uitbraak nauw betrokken.
Het ebolavirus is een zeldzame en vaak fatale ziekte die een hemorragische koorts veroorzaakt. Dit filovirus is een klassiek voorbeeld van een infectieziekte die onopzettelijk van dier op mens werd overgedragen en zich slecht aan de mens heeft kunnen aanpassen (ook wel een "zoönotische" ziekte genoemd).
Het werd in 1976 tijdens de eerste vastgestelde uitbraak in Yambuku (Zaïre, Democratische Republiek Congo) ontdekt, mede dankzij onderzoekers Guido van der Groen en Peter Piot van het ITG. Ook bij latere epidemieën droeg het instituut aanzienlijk bij:
Dr. Bob Colebunders hielp bij de bestrijding van de ebola-uitbraak van 1995 in Kikwit (Zaïre, DRC).
Prof. Johan Van Griensven coördineerde een groot Europees onderzoeksproject over de behandeling van ebola, tijdens de ongeziene monsterepidemie in West-Afrika (2014-2015).
Prof. Kevin Ariën (toen hoofd van de Dienst Virologie) zorgde ervoor dat de ziekte in Antwerpen kon worden gediagnosticeerd.
Erika Vlieghe, arts bij het ITG, fungeerde als nationaal ebolacoördinator van België.
Diensten
Ebola-website
Blijf op de hoogte van actuele uitbraken en maatregelen van overheidsinstanties in de wereld. De Ebola-website is een samenwerkingsproject van het ITG en de verschillende regeringen en gemeenschappen van België.
