
Antimicrobiële resistentie
AMR is een mondiale gezondheidsbedreiging.
Antimicrobiële resistentie (AMR) ontstaat wanneer bacteriën, virussen, schimmels en parasieten zich geleidelijk ontwikkelen en daardoor niet meer op een behandeling reageren. Globalisering, migratie en (medisch) toerisme gaan onvermijdelijk hand in hand met de wereldwijde verspreiding van nieuwe (multi)resistente gemuteerde pathogenen.
Antibioticaresistentie vormt binnen verschillende domeinen een aanhoudend probleem. De ecologische, sanitaire en socio-economische omstandigheden die de verspreiding van antibiotica in de hand werken, zijn er vandaag de dag nog steeds. Door wereldwijde verstedelijking, bevolkingsgroei en migratie zijn ze er in veel gebieden zelfs op achteruitgegaan.
Diensten

Bewaking van correct antibioticagebruik
Het is cruciaal om de manieren te veranderen waarop patiënten worden gediagnosticeerd en antibiotica wordt voorgeschreven, gedistribueerd en gebruikt. Daarnaast spelen de diergezondheidszorg en infectiepreventie en -bestrijding in zorginstellingen ook een prominente rol. Adequate diagnose- en behandelingsmogelijkheden zijn schaars. Bovendien zijn antibiotica van ondermaatse kwaliteit vaak op grote schaal verkrijgbaar voor ongeïnformeerde bevolkingsgroepen of worden ze ingezet door niet-erkende of ongeschoolde zorgverleners. Onbehandelbare infecties komen alarmerend vaak voor, mede omdat de onderzoeks- en ontwikkelingspijplijnen in de farmaceutische industrie uiterst beperkt zijn.

Wat wij doen
Het ITG coördineert meerdere onderzoeksprojecten om antibioticaresistentie te bestrijden. Een interdisciplinaire aanpak is nodig om deze aanhoudende bedreiging tegen te kunnen gaan. Wetenschappers van het instituut werken mee aan nieuwe diagnostische instrumenten en behandelingsstrategieën voor infectiepreventie en -bestrijding, bevorderen verantwoord antibioticagebruik, en onderzoeken menselijke, sociale en culturele factoren.