Ga naar hoofdinhoud

Positief of negatief? COVID-19 diagnose

Een fotoverhaal van het laboratorium

21-10-20

Afbeelding 1/1 : Wachten op het resultaat

Het voorjaar 2020 was een buitengewoon drukke periode voor onze collega's van het Departement Klinische Wetenschappen, en zeker voor de technici van het Klinisch Referentielaboratorium. Zij werkten’s avonds en tijdens het weekend gewoon door. Ze kregen te maken met opdrachten die zich  steeds meer toespitsten op de diagnose van COVID-19 i.p.v. op andere ziekten. Collega’s van de Dienst Virologie van het Departement Biomedische Wetenschappen en nieuwe rekruten werden mee ingeschakeld om het werk te verlichten.

P³-artikel

Logo van het P³-magazine

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de 11de editie van het P³-magazine, dat twee maal per jaar verschijnt.

De pandemie zorgde voor een stijgende vraag naar onze diagnostiek voor SARSCoV- 2, de virusstam die COVID-19 veroorzaakt. Ons laboratorium analyseerde stalen afkomstig van ziekenhuizen uit de regio Antwerpen en van het daklozenproject van Artsen zonder Grenzen (AZG) in Brussel.

Wat gebeurt er met een staal en hoe diagnosticeert een labo COVID-19?

1. Om veiligheidsreden komen pakjes met een “CORONA-sticker” rechtstreeks in het labo terecht. Tijdens de COVIDpiek in april ontving het labo tot 60 stalen per dag. Tegen juni daalde dat tot zo’n tiental.

2. Laborante Lara Balcaen draagt twee paar handschoenen en beschermmouwen als ze werkt in de bioveiligheidskast. Op de foto zie je hoe ze verdachte COVID-19 stalen inactief maakt, zodat er geen levend virus meer overblijft. De kast is een gesloten, geventileerd werkstation dat beschermt tegen (mogelijk) gevaarlijke micro-organismen.

3. Lara voegt buffers en enzymen toe om de stalen te deactiveren. Laborante Amina Taibi reikt reagentia en stalen aan, zodat Lara tijdens de volledige procedure haar, mogelijk besmette, gehandschoende handen binnen de kast kan houden.

4. Eenmaal inactief, gaan stalen in een geautomatiseerd toestel voor RNA-extractie. RNA is ribonucleïnezuur waarin de genetische informatie van het virus gecodeerd is. Na extractie voegt laborante Fatima Zajmović-Huseinović het RNA toe aan een mengsel, bereid in de 'clean room' (ruimte waar testreagentia niet besmet kunnen raken met DNA/RNA van eerdere tests). RNA/DNA-besmetting is het ‘horrorverhaal’ van genetische diagnostiek, wegens het risico op vals-positieve resultaten en foute diagnose.

5. Fatima brengt de mix met de RNAextractie in het PCR-toestel'. PCR staat voor ‘polymerase kettingreactie’. Het PCR-toestel versterkt de genetische sequentie van SARS-CoV-2, zodat er voldoende genetisch materiaal is voor een nauwkeurige detectie van het virus en diagnose van COVID-19.

6. Na 4-5 uur zijn de resultaten klaar voor definitieve validatie door de klinisch bioloog (hier dr. Marjan Van Esbroeck). Na validatie worden de resultaten naar de aanvragers gestuurd.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND