Ga naar hoofdinhoud

ITG verwelkomt terugbetaling preventieve aidsremmers

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block besliste om aidsremmer TRUVADA® te vergoeden als preventieve medicatie voor mensen met een hoog risico om hiv op te lopen.

19-05-17

Afbeelding 1/1 / © Fersolieslava | GFDL

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen verwelkomt de beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om aidsremmer TRUVADA® te vergoeden als preventieve medicatie voor mensen met een hoog risico om hiv op te lopen.

De beslissing van de minister is onder meer gebaseerd op een brede consultatie met de aidsreferentiecentra en een nog lopende haalbaarheidsstudie (www.be-prep-ared.be) die gecoördineerd wordt door het ITG. Het Instituut is één van de 11 erkende aidsreferentiecentra in België. 

Het ITG ziet PrEP als een belangrijk aanvullend preventiemiddel om de hiv-epidemie terug te dringen in België. Preventieve aidsremmers bieden hiv-negatieve personen bescherming tegen hiv-infectie. Het is bedoeld om mensen met een verhoogd risico op onveilig seksueel contact, met partners van wie de status hiv-positief of onbekend is, beter te beschermen. Het gebruik van condooms blijft belangrijk, omdat PrEP geen bescherming biedt tegen andere soa’s. In België komt hiv het meest voor bij homomannen, maar ook andere groepen met een verhoogd hiv-risico zullen toegang krijgen tot deze nieuwe preventie. 

De terugbetaling van PrEP in België zal stapsgewijs geïntroduceerd worden. De preventieve medicatie zal enkel voorgeschreven worden door aidsreferentiecentra, waar de nodige expertise beschikbaar is en de opvolging gegarandeerd kan worden. 

Link

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND