Ga naar hoofdinhoud

ITG-partner Muyembe ontvangt eredoctoraat

Prof. Muyembe werd beloond voor de strijd tegen ebola

16-05-19

Afbeelding 1/1 : Prof Jean-Jacques Muyembe Tamfum

Universiteit Antwerpen reikte op woensdag 15 mei een eredoctoraat uit aan prof. Jean-Jacques Muyembe Tamfum voor zijn strijd tegen ebola. De Congolese professor werkt al sinds jaar en dag nauw samen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) op het gebied van ebola. In 1976 ontdekte prof. Muyembe, samen met toenmalige ITG-wetenschappers prof. Guido van der Groen en prof. Peter Piot, het ebolavirus in Yambuku, DR Congo.

In de periode van 1976 tot nu kende DR Congo tien ebola-uitbraken in vaak afgelegen gebieden van het land. Muyembe was telkens nauw betrokken in de bestrijding van de uitbraken en bouwde hierdoor een uitgebreide expertise op over de ziekte. Zijn bijnaam is niet onterecht de ebolajager.

“Het is voor mij een hele eer om het eredoctoraat te ontvangen,” vertelt prof. Muyembe. “Ik vind het heel waardevol om samen te werken met Belgische universiteiten en onderzoeksinstellingen. Samen met de wetenschappers van het ITG bestrijd ik al heel mijn carrière lang ebola. Het ITG en het Institut National de Recherche Biomédical (INRB) in Kinshasa, waarvan ik directeur ben, zijn officiële partners. We werken samen aan uiteenlopende wetenschappelijke onderzoeksprojecten.”

De samenwerking tussen het ITG en INRB wordt gefinancierd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

De Universiteit Antwerpen reikte het eredoctoraat uit tijdens een gezamenlijke plechtigheid met vier andere Vlaamse universiteiten. Iedere universiteit kroonde een wetenschapper die zich verdienstelijk maakte binnen het domein van de universitaire ontwikkelingssamenwerking tot eredoctor. De academische zitting werd georganiseerd door VLIR-UOS.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND