Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe short course Pharmaceutical Policies in Health Systems

Een belangrijke stap op weg naar gezondheidsrechtvaardigheid

09-07-21

Afbeelding 1/1

Farmaceutische volksgezondheid is een opkomend thema in de wereldgezondheid, getrokken door enkele academische instellingen zoals de University of Western Cape (Zuid-Afrika), Boston University (VS) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Beleidsmakers en onderzoekers uit allerlei vakgebieden ontmoeten elkaar op het kruispunt van farmaceutische volksgezondheid om samen te werken, wederzijds leren en wederzijdse begeleiding opbouwen.

De opkomst van farmaceutische volksgezondheid komt op het juiste moment: meer dan ooit wordt in het licht van de COVID19-pandemie duidelijk gemaakt dat de WHO behoefte heeft aan een generatie beleidsmakers die de relevantie van coherente en geïntegreerde farmaceutische systemen begrijpen. Deze systemen zijn essentieel om een eerlijke en betaalbare toegang te bieden tot essentiële medische producten. Dat is een fundamenteel element voor gezondheidsstelsels, een voorwaarde voor universele gezondheidszorg en een krachtig middel om gezondheidsgelijkheid te bevorderen.

Onze partners van de University of Western Cape begonnen een paar jaar geleden al met een cursus van een week over farmaceutisch beleid. Het ITG zelf startte in juni 2021 met een nieuwe korte cursus van drie weken over farmaceutisch beleid in gezondheidssystemen. Deze cursus werd gecoördineerd door Raffaella Ravinetto en Marjan Pirard, met de kostbare steun van Hazel Bradley en Nondumiso Ncube van UWC.

De 18 studenten die de cursus hebben gevolgd kwamen uit vier verschillende continenten en hadden diverse achtergronden, waaronder de academische wereld, regelgeving, geneesmiddelenbewaking, bevoorrading, ziektekostenverzekering, internationale ngo's en de ontwikkelingssamenwerking. De verschillende afkomsten en inzichten stelden ons in staat om verschillende scenario's uit landen met een hoog, midden- en laag inkomen te bespreken, met veel wederzijdse inzichten.

Daarnaast stelde het blended learning-model ons in staat om de betrokkenheid van de zes studenten die online deelnamen te optimaliseren. De combinatie van de ITG-tuinen met aangenaam zonnig weer was anderzijds de ideale omgeving voor het groepswerk van degenen die fysiek aanwezig waren.

Verschillende onderwijsmodules werden gegeven door ITG-medewerkers: Jan Jacobs, Brecht Ingelbeen, Raffaella Ravinetto en Koen Peeters – die de krachten bundelde met zijn niet-ITG onderzoekspartners Patricia Kingori en René Gerrets. Bovendien konden we rekenen we op een verbazingwekkende groep externe docenten, dankzij het netwerk dat de afgelopen tien jaar is ontwikkeld, waaronder een paar bekende veteranen in de strijd voor eerlijke en efficiënte farmaceutische systemen: Els Torreele, Wilbert Banneberg, Katrina Perehudoff en Cécile Macé; de hoofdauteur van het verslag van de Lancet-Commissie over essentiële geneesmiddelen, Veronika Wirtz; het voormalige hoofd van de regelgevende instantie in Soedan, Ghamal Khalafallah; Klara Tisocki en Kiu Siang Tay van het WHO Medicines and Health Products Pricing and Affordability Team; Céline Caillet van de groep van Paul Newton in Oxford en Jo Robays van Sciensano.

Het was een zeer bemoedigende ervaring. Alle trainees werden uitgenodigd om zich aan te sluiten bij ITG-alumni, waar ze blijven uitwisselen en communiceren onder elkaar en met de docenten – misschien komen er wel nieuwe onderzoekssamenwerkingen uit!

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND