Ga naar hoofdinhoud

ITG betrokken in een nieuw project voor een vaccin tegen Salmonella

ITG-onderzoekers nemen deel aan een onderzoeksproject voor een vaccin tegen invasieve non-typhi Salmonella.

31-10-19

Afbeelding 1/1

Invasieve non-typhi salmonella (iNTS) is een opkomende verwaarloosde infectieziekte in sub-Saharaans Afrika, die vooral kinderen jonger dan vijf jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem treft. Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen werken mee aan het Vacc-iNTS onderzoeksproject dat op 24 oktober van start ging. Het ITG en 11 partners uit acht verschillende landen leggen zich toe op de klinische ontwikkeling van een innovatief vaccin tegen invasieve non-typhi salmonella.

Invasieve non-typhi salmonellose of salmonella heeft zich ontpopt als een prominente oorzaak van bloedbaaninfecties in sub-Saharaans Afrika en veroorzaakt elk jaar 600.000 doden waaronder veel jonge kinderen. Zonder behandeling heeft deze ziekte een sterftecijfer van 20 tot 25%. De moeilijke diagnose en toenemende antibioticaresistentie vragen om de snelle ontwikkeling van een effectief vaccin dat tot op heden nog niet beschikbaar is.

Het Vacc-iNTS-consortium, bestaande uit 12 partners uit acht verschillende landen, waaronder drie iNTS-endemische landen, werkt aan de ontwikkeling van een dringend noodzakelijk vaccin via een klinische studie fase I bij volwassenen in Europa en Afrika. Vacc-iNTS zal de immunogeniciteit en veiligheid van het iNTS-GMMA-vaccin onderzoeken. Het is een nieuw vaccin, ontwikkeld door het GSK Vaccine Institute for Global Health (GVGH) met behulp van hun buitenmembraantechnologie (GMMA). Dit nieuw vaccin baseert zich op  zich op het vrijgeven van blaasjes uit de buitenmembraan van genetisch gemodificeerde bacterien en heeft een eenvoudig, robuust en schaalbaar productieproces waardoor het uitermate bruikbaar is in de strijd tegen aan armoede gerelateerde ziekten. Er zullen ook verkennende immunologische analyses en sero-epidemiologische studies worden uitgevoerd ter ondersteuning van verdere vaccinontwikkeling. Vacc-iNTS zal het samenwerkingsverband versterken om het ziektebewustzijn te verbeteren en te bevorderen.

“Het Vacc-iNTS-netwerk zal gegevens verzamelen om verdere vaccinontwikkeling te versnellen en belangrijke hinderpalen aan te pakken die invloed hebben op het begrip en de efficiënte toepassing van een duurzaam iNTS-vaccin in endemische landen. Onze bijdrage bestaat uit een beoordeling van de economische impact, waardoor het bewustzijn voor de ziekte toeneemt en het potentiële effect van verschillende immunisatiestrategieën kan worden gemeten," zegt Prof. Jan Jacobs van het ITG.

Het Vacc-iNTS-project is een belangrijke stap in de richting van de ontwikkeling van een vaccin tegen een armoede-gerelateerde ziekte, die een enorme gezondheids- en sociaaleconomische last met zich meebrengt in landen met weinig middelen. Het vijfjarige project heeft een budget van € 6,8 miljoen en wordt gefinancierd door het Horizon 2020-programma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie.

​Partners:

 • Sclavo Vaccines Association (Italië)
  • Fondazione Achille Sclavo ONLUS
 • GSK Vaccines Institute for Global Health (Italië)
  • GSK Biologicals
 • University of Oxford (Verenigd Koningkrijk)
 • Kenya Medical Research Institute (Kenya)
 • University of Cambridge (Verenigd Koningkrijk)
 • Universiteit van Siena (Italië)
 • Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (België)
 • University of Liverpool (Verenigd Koningkrijk )
  • University of Malawi
 • University of Otago (Nieuw-Zeeland)
 • Université Ouaga I Professeur Joseph Ki-Zerbo (Burkina Faso)
 • Kwame Nkrumah University of Science and Technology Kumasi (Ghana)
 • MMGH Consulting GMBH (Zwitserland)

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND