Ga naar hoofdinhoud

Algemene adviezen voor Mekkapelgrims

27-06-17

Afbeelding 1/1 : foto van duizenden moslims op het plein in mekka voor hun Hadj , de pelgrimstocht

De Hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka, Saoedi-Arabië, gaat dit jaar door van 30/8/2017 tot 4/9/2017. Er zullen naar jaarlijkse gewoonte enkele miljoenen mekkagangers deelnemen aan dit religieuze event.

Het Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) is een virale ontsteking van de luchtwegen dat ernstige longontsteking kan geven en in ongeveer 30% van de gevallen dodelijk verloopt. Vooral mensen met onderliggende ziekten (zoals suikerziekte, chronische nierproblemen, immuunsuppressie,...) hebben een hoger risico op ernstig verloop. Men kan besmet geraken door contact met dromedarissen of producten van dromedarissen (zoals melk) of door contact met een ziek persoon.

Om infectie met het MERS-CoV te voorkomen, vermijd men best contact met dromedarissen en hun producten en met zieke mensen.

Reizigers die tot twee weken na hun terugkeer van het Arabisch Schiereiland symptomen vertonen zoals koorts, hoesten of ademhalingsproblemen, moeten zo snel mogelijk een arts raadplegen om MERS-CoV uit te sluiten. Wie bij terugkeer uit deze regio koorts heeft en hoest, moet denken aan MERS-CoV en moet afstand houden van andere mensen, mond en neus bedekken met een wegwerpzakdoekje bij niezen of hoesten, de zakdoekjes weggooien in een vuilnisbak met een deksel en de handen wassen. Gespecialiseerde Belgische ziekenhuizen (bv. het UZA of andere ziekenhuizen met infectieziekten-dienstverlening) kunnen de juiste diagnose stellen en de nodige zorgen toedienen.

Om andere infecties te vermijden let men best op de volgende aanbevelingen:
  • Handhygiëne: was regelmatig je handen met water en zeep.
  • Voedingshygiëne: vermijd ongekookt of onvoldoende gekookt voedsel.
  • Respiratoire hygiëne: blijf op 1 meter afstand van andere mensen wanneer je koorts hebt. Bedek de mond en de neus met een zakdoek wanneer je niest of hoest en gooi die weg. Was nadien de handen.
  • Vermijd contact met dieren en vogels en hun uitwerpselen en specifiek ook met kamelen en dromedarissen.
  • Vermijd nauw contact met mensen die symptomen van een luchtweginfectie vertonen, zoals hoesten of niezen.

Vaccinaties:

Volgende vaccinaties zijn aanbevolen:

Een bewijs van vaccinatie tegen meningitis ACWY is verplicht om een visum te bekomen voor de pelgrimstocht in Mekka. Voor meer info: zie de brochure over meningitis.

Basisvaccinaties dienen in orde te zijn voor tetanus, difterie, pertussis, polio en mazelen: het Belgische vooropgestelde basisvaccinatieschema dient hiervoor opgevolgd te worden.

Het vaccin tegen de seizoensgriep is vooral aanbevolen bij mensen met onderliggende aandoeningen. Meestal is het vaccin pas beschikbaar in de loop van september.

Sommige mensen met onderliggende aandoeningen laten zich best ook vaccineren tegen pneumococcen.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND