Ga naar hoofdinhoud

Antibioticaresistente gonorroe aan opmars bezig

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) waarschuwt dat de seksueel overdraagbare aandoening gonorroe steeds moeilijker te behandelen is.

07-07-17

Afbeelding 1/1 : Neisseria gonorrhoeae / © CDC/ Dr. Norman Jacobs [Public domain], via Wikimedia Commons

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat een toenemend aantal infecties moeilijker te behandelen wordt, omdat de antibiotica die worden ingezet tegen deze infecties minder doeltreffend worden. Neisseria gonorrhoeae veroorzaakt gonorroe en is één van de 12 antibioticaresistente bacteriefamilies die het grootste gevaar vormen voor de gezondheid van mensen.

De WGO publiceert twee papers over antibioticaresistente gonorroe in PLOS Medicine terwijl experts elkaar in het Braziliaanse Rio de Janeiro ontmoeten voor het STI & HIV World Congress.

Gonorroe wordt overgedragen tijdens seksueel contact zonder een condoom (inclusief orale seks) en kan tot serieuze complicaties leiden, zoals onvruchtbaarheid bij vrouwen en mannen. De in België gerapporteerde gevallen (meer dan 1500 in 2016, vergeleken met iets meer dan 900 in 2011) en de rest van Europa zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. In veel ontwikkelingslanden zijn de gezondheidssystemen niet voorbereid om de infecties te diagnosticeren en te rapporteren.  De WGO verzamelde gegevens uit 77 landen.

Prof. Chris Kenyon leidt de Dienst Seksueel Overdraagbare aandoeningen aan het ITG. Hij waarschuwt voor het risico dat de aanpassing van de gonorroe-bacterie aan nieuwe antibiotica met zich meebrengt: “‘Door seksuele contacten verspreiden de resistente kiemen zich razendsnel over de wereld. Mensen gaan op reis naar het buitenland en hebben daar seks. Gonorroe wordt ook via orale seks overgedragen, en daarbij gebruiken de meesten geen condoom.’

Antibioticaresistentie is een van de belangrijkste onderzoeksprioriteiten van het ITG. Het Instituut  pakt antibioticaresistentie aan met een multidisciplinaire aanpak met een focus op diagnostiek, behandeling en menselijk gedrag.  

Link

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND