Ga naar hoofdinhoud

Documentaire-reeks Besmet vanaf 30 november op Canvas

De vierdelige reeks focust op de grote gezondheidsuitdagingen en de zoektocht van het ITG naar oplossingen

10-11-20

Afbeelding 1/1

In de vierdelige documentaire Besmet zoeken wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen naar antwoorden op precaire vragen over  gezondheidszorg en ziektebestrijding. Dat die wereldwijd onder druk staan, ondervinden we vandaag allemaal aan den lijve. De documentairemakers waren erbij toen de wetenschappers van het ITG werden geconfronteerd met datgene waar ze al lang voor vreesden: een nieuw besmettelijk virus dat zich over de hele wereld verspreidt.

We zitten middenin een pandemie, een globale gezondheidsdreiging waarvoor de wetenschappers van het ITG al jaren geleden hebben gewaarschuwd en waar zij dagelijks tegen vechten met hun onderzoek in labo’s en op het terrein.

In elke aflevering van de reeks volgen we inspirerende wetenschappers die hun leven wijden aan een gemeenschappelijke uitdaging: de internationale gezondheidszorg optimaliseren. De kijker gaat met hen mee op stap naar afgelegen dorpen in Congo, het Amazonewoud in Brazilië, de landbouwvelden van Ethiopië en bij inheemse minderheden in afgelegen nederzettingen in Vietnam. Maar ook langs onze eigen Belgische autosnelwegen, in voortuintjes en woonzorgcentra zijn ze aan het werk. En uiteraard in hun labo’s in de statige gebouwen van het ITG op het Antwerpse Zuid. Wat daar wordt onderzocht, heeft gevolgen tot in de jungle van de Congolese Evenaarsprovincie en het hoofdkwartier van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève.

Van malaria tot corona en meer

We worden vandaag met onze neus op de feiten gedrukt. COVID-19 heeft ons leven helemaal overhoop gegooid. Wat besmettelijke ziektes betreft, zijn we nu plots allemaal wakker geschoten. Maar in het ITG vergaren ze al meer dan een eeuw kennis over allerhande oude en nieuwe ziektebeelden. Het onderzoek dat er wordt gedaan, helpt de wetenschap om ziektekiemen te begrijpen en te bestrijden die de wereldgezondheid in gevaar kunnen brengen. Hoe belangrijk dat is, hebben we de voorbije maanden met scha en schande ontdekt. Maar COVID-19 vormt niet de enige bedreiging, zo blijkt in Besmet, dat een unieke inkijk geeft in de werking en de geschiedenis van het ITG.

Met onderzoekers van het Instituut gaat de kijker na hoe goed we zijn voorbereid op nieuwe ziektes en wat ons nog te wachten staat als gevolg van de versnelde globalisatie en de daarmee gepaarde opwarming van de aarde. Doorheen de geschiedenis van het ITG ontdekken we de belangrijkste les die de wetenschappers uit hun expertise in de wereldwijde ziektebestrijding hebben geleerd: wees waakzaam. En hoe pakken we volgens de onderzoekers van het ITG de grootste dreiging aan: het menselijk gedrag? Je komt alles te weten in de documentairereeks. 

Vanaf 30 november, iedere maandagavond op Canvas en vrt.nu.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND