Ga naar hoofdinhoud

Het ITG brengt de aanwezigheid van chlamydia in België in kaart

Chlamydia wordt het meest vastgesteld bij jonge mensen. Omdat bepaalde bevolkingsgroepen zich minder laten testen, is er weinig geweten is over de werkelijke verdeling van de ziekte in onze bevolking.

08-07-19

Afbeelding 1/1

Chlamydia zit in de lift in België. De seksueel overdraagbare aandoening (soa) wordt het meest vastgesteld bij jonge mensen, voornamelijk jonge vrouwen. Omdat bepaalde bevolkingsgroepen zich minder laten testen, is er weinig geweten is over de werkelijke verdeling van de ziekte in onze bevolking. Sciensano startte daarom samen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een nationale screening om inzicht te krijgen over de verspreiding van chlamydia in België en hoeveel mensen besmet zijn met de ziekte.

Veel mensen die besmet zijn met chlamydia vertonen geen symptomen maar kunnen de ziekte wel overdragen via seksueel contact. Als chlamydia niet wordt behandeld, kan dit ernstige gevolgen hebben. Bij vrouwen kan het leiden tot onvruchtbaarheid. Jonge vrouwen laten zich vaker testen voor de bacterie maar zijn daardoor mogelijk oververtegenwoordigd in de statistieken. Bij mannen en oudere mensen wordt de soa minder vaak vastgesteld. Met het onderzoek willen de wetenschappers een correcte schatting maken van de aanwezigheid van chlamydia bij Belgen.

Zo’n 6000 willekeurige mensen werden in een ‘eerste golf’ uitgenodigd om deel te nemen aan de screening. De volgende golven volgen in het najaar van 2019. De bedoeling is om een steekproef te bereiken van 2000 personen, representatief voor de Belgische bevolking. Na bevestiging van hun deelname vullen de deelnemers een vragenlijst in en verzenden ze een staaltje urine naar het nationaal referentiecentrum voor soa’s (NRC-soa) gehuisvest in het ITG.

“Het NRC-soa ontvangt de urinestalen, analyseert ze en geeft de resultaten door aan Sciensano,” vertelt ITG-onderzoekster Irith De Baetselier. De deelnemers kunnen kiezen hoe ze het resultaat raadplegen. Dat kan persoonlijk of online, via het Swab2Know- platform. Mensen die besmet blijken te zijn, worden op de hoogte gebracht en kunnen zo in gesprek gaan met hun huisarts. “Chlamydia en andere soa’s zijn al enkele jaren bezig aan een stevige opmars. Dat is een trend die we zeker niet mogen  negeren. Het is de eerste keer dat de prevalentie van chlamydia op zo’n brede schaal onderzocht wordt. Zo kunnen we ontdekken bij welke bevolkingsgroepen de soa nog regelmatig voorkomt en wie we in de preventiewerking moeten betrekken,” besluit Irith.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND