Ga naar hoofdinhoud

Cubaanse onderminister van Volksgezondheid brengt bezoek aan ITG

27-02-15 16:16

Afbeelding 1/1 : een foto van Dr. Marcia Cobas Ruizmet 2 andere vrouwen

De onderminister van Volksgezondheid van Cuba, dr. Marcia Cobas Ruiz, bracht vrijdag 27 februari 2015 een bezoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) voor overleg over ebola en de institutionele samenwerking van het ITG met het ‘Instituto Nacional de Higiene, Epidemiología y Microbiología (INHEM)’ en het ‘Instituto de Medicina Tropical Pedro Kourí (IPK)’ in Cuba.

Onderminister Cobas Ruiz is naar België gereisd voor een conferentie op hoog niveau over de ebolacrisis georganiseerd door de Europese Commissie. Cuba heeft een actieve rol op zich genomen tijdens de huidige epidemie, onder andere door gezondheidspersoneel naar de getroffen landen in West-Afrika te sturen.

Onderminister Cobas Ruiz sprak met ITG-directeur prof. Bruno Gryseels en de nationale ebola-coördinator voor België, dr. Erika Vlieghe. Ze bespraken de respons op de ebolacrisis en de getrokken lessen met het oog op een volgende uitbraak. De gasten brachten tevens een bezoek aan het extra beveiligde laboratorium voor ebola-diagnostiek van het ITG in België.

Antwerpen – Havana

De jarenlange samenwerking tussen Antwerpen en Havana stond ook op de agenda. Onderminister Cobas wisselde onder andere van gedachten met prof. Patrick Van der Stuyft, wetenschappelijk coördinator van het institutionele samenwerkingsverband van het ITG met IPK en INHEM, en dr. Dennis Pérez Chacón van het IPK. Dr. Pérez Chacón bleek toevallig in België te zijn. Ze verdedigde op 17 februari 2015 met succes haar proefschrift aan de Universiteit van Gent.

Als publieke onderzoeksinstituten in Cuba leveren de ITG-partners INHEM en IPK een bijdrage aan de formulering van billijke en duurzame gezondheidszorg en ziektebestrijdingsbeleid. Ook informeren zij de wetenschappelijke gemeenschap via regionale en internationale uitwisselingen.

Het ITG steunt het IPK en het INHEM al meer dan vijftien jaar bij de verwezenlijking van academische doelstellingen door middel van capaciteitsopbouw, wetenschappelijke samenwerking en gezamenlijk onderzoek, met financiering door de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Dr. Dennis Pérez Chacón voerde haar promotieonderzoek over de preventie en beheersing van dengue uit in het kader van dit institutionele samenwerkingsverband. Zij is een concreet voorbeeld van de capaciteitsopbouw en bijdragen aan de formulering van gezondheidsbeleid die in dit programma centraal staan.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND