Ga naar hoofdinhoud

De menselijke factor berekenen

25 april is Wereldmalariadag.

24-04-17 12:00

Afbeelding 1/1 : Kinderen in landelijke Gambia

Er is wereldwijd veel vooruitgang geboekt bij het terugdringen van malaria, maar de ziekte uitroeien blijkt zeer moeilijk te zijn. Een van de redenen hiervoor heeft te maken met menselijk gedrag. “Sommige met malaria besmette mensen denken dat ze niet ziek zijn, volgen liever geen medische behandeling of nemen hun medicatie niet meer zodra zij zich beter voelen. Anderen denken dat ze zichzelf beter kunnen genezen met kruiden of spirituele behandelingen”, vertelt dr. Sarah O’Neill, medisch antropologe aan het ITG.

Eliminatiestrategieën voor malaria werken nog moeilijker bij gemarginaliseerde of mobiele bevolkingsgroepen, zoals migrerende veehoeders in West-Afrika of brandlandbouwers in Cambodja, die tijdens het regenseizoen lange perioden in het bos werken en slapen. Veel mensen voorzien in hun levensonderhoud door seizoensgebonden migratie voor landbouw of veehoederij, maar hebben daardoor beperkte toegang tot gezondheidscentra en behandelingen voor malaria. Ook door oorlog ontheemde mensen en vluchtelingen zijn kwetsbaar voor malaria en vallen door de mazen van het net van eliminatiestrategieën.

ITG betrekt zijn medisch antropologen bij de meeste onderzoeksprojecten in ontwikkelingslanden. “We hebben nood aan een sociaal-wetenschappelijke benadering om te begrijpen hoe menselijk gedrag de eliminatiestrategieën voor malaria beïnvloedt. Om hierin te slagen, moeten we de menselijke factor berekenen“, aldus O'Neill.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND