Ga naar hoofdinhoud

Diversiteit tbc-bacterie belemmert snelle diagnose in West-Afrika

Mycobacterium africanum veroorzaakt tot 40% van de tbc-besmettingen in West-Afrika

07-07-16 12:41

Afbeelding 1/1 : iemand maakt staaltjes aan voor testen met een pipet

Tuberculose is met 1,5 miljoen slachtoffers per jaar ‘s werelds meest dodelijke infectieziekte. Ze wordt veroorzaakt door verschillende mycobacterieën. Eén daarvan, Mycobacterium africanum, veroorzaakt tot 40% van de tbc-besmettingen in West-Afrika. De meeste sneltesten om tbc-bacterieën op kweek te bevestigen, zijn echter geoptimaliseerd om Mycobacterium tuberculosis te detecteren. Die variant is wereldwijd verantwoordelijk voor de meeste gevallen.

Florian Gehre en Boatema Ofori-Anyinam, onderzoekers aan het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en de Medical Research Council Unit in Gambia (MRCG), besloten twee veelgebruikte sneltesten te evalueren. Ze zagen namelijk dat de resultaten van die testen verschilden met die van de methode waarbij de fluimen van verdachte patiënten op kweek worden gezet om tbc-bacillen op te sporen.

Gehre, Ofori-Anyinam en collega’s concluderen in het vakblad PLOS Neglected Tropical Diseases dat meer dan 20% van de tbc-besmettingen met Mycobacterium africanum een vals negatief resultaat opleveren met de snelle testen. Toch zullen de sneltesten wel gebruikt blijven worden omwille van de beperkte prijs, het gebruiksgemak en de snelheid waarmee resultaten beschikbaar worden gemaakt. De onderzoekers waarschuwen daarbij dat de nodige voorzichtigheid noodzakelijk is en dat negatieve tests best bevestigd worden met een alternatieve methode. Daarnaast moet bij de ontwikkeling van nieuwe diagnostische testen rekening gehouden worden met de verschillende bacteriestammen die tbc kunnen veroorzaken.

De Dienst Mycobacteriologie van het ITG  beheert één van de grootste en meest gevarieerde verzamelingen van mycobacterium-stammen ter wereld.

Link

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND