Ga naar hoofdinhoud

Ebola-uitbraak in DR Congo en Oeganda

Reizigers die naar het getroffen gebied moeten, dienen het geldende reisadvies zorgvuldig op te volgen.

22-07-19

Afbeelding 1/1

Op 1 augustus 2018 werd opnieuw ebola vastgesteld in Democratische Republiek Congo. Deze keer bevindt de uitbraak zich het noordoosten, namelijk in Noord-Kivu en Ituri. Dit gebied grenst aan Rwanda en Oeganda. In juli 2019 werd ook een geval gedetecteerd in Goma, een miljoenenstad in de regio. Acties zijn ondernomen door het ministerie van gezondheid van DRC, met ondersteuning van de WHO en andere partners. Een team van Artsen Zonder Grenzen is vertrokken om een ebolabehandelingscentrum te ondersteunen. Men verwacht een moeizame interventie wegens aanhoudende gewapende conflicten. Naar schatting leven er meer dan een miljoen intern ontheemden in die regio.

De epidemie werd op 17 juli 2019 door het WHO uitgeroepen tot ‘Public Health Emergency of International Concern’ (PHEIC).

Alle niet-essentiële reizen naar de Democratische Republiek Congo werden al voor de ebola-uitbraak afgeraden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers die wel naar het getroffen gebied moeten, dienen het geldende reisadvies zorgvuldig op te volgen.

Het risico dat ebola tot in België raakt, is beperkt, maar we houden de evolutie van deze uitbraak nauw in de gaten. We benaderen elke zieke tropenreiziger met de nodige voorzichtigheid en hygiënische voorzorgen.

Als een patiënt tekenen van virale hemorragische koorts vertoont, kan deze in isolatie worden opgenomen in een van de twee referentiehospitalen (Universitair Ziekenhuis Antwerpen en Sint-Pietershospitaal Brussel). De WHO legt momenteel geen beperkingen op met betrekking tot het verkeer van mensen en goederen van en naar de DRC.

Meer informatie

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND