Ga naar hoofdinhoud

Ebola-uitbraak in DR Congo

Reizigers die naar het getroffen gebied moeten, dienen het geldende reisadvies zorgvuldig op te volgen.

02-06-20

Afbeelding 1/1

Op 1 augustus 2018 werd opnieuw ebola vastgesteld in Noord-Kivu en Ituri, in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Het is de tiende en grootste uitbraak die ooit in het land is gemeld en de op een na grootste in de geschiedenis. Inmiddels is er een elfde uitbraak vastgesteld in Mbandaka.

Op 17 juli 2019 riep de WHO de tiende ebola-epidemie uit tot een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang (PHEIC) met de bedoeling de aanpak van deze uitbraak te verbeteren.

Sinds midden februari 2020 werden er gedurende zeven weken geen gevallen gerapporteerd en was er hoop dat de uitbraak eindelijk voorbij was. Midden april zijn er terug patiënten met ebola gemeld, maar inmiddels werd de uitbraak opnieuw onder controle gebracht en bevindt hij zich in de laatste fase.

Het ministerie van gezondheid van de DRC werkt samen met de WHO en andere partners om de ebola-uitbraak te bestrijden. De bestrijding wordt bemoeilijkt en het wantrouwen van de bevolking.

Op 1 juni 2020 kondigde de regering van de DRC echter aan dat er een nieuwe uitbraak is van het ebolavirus in Wangata, Mbandaka, in de provincie Équateur. Het is de elfde uitbraak van het ebolavirus in het land sinds 1976.

Meer informatie

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND