Ga naar hoofdinhoud

Eerste Belgische studie met preventieve hiv-medicijnen gaat van start

09-09-15 11:57

Afbeelding 1/1 : foto van 2 mannen die hand-in-hand lopen

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde start op donderdag 10 september 2015 de Be-PrEP-ared-studie, met steun van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Be-PrEP-ared is het eerste Belgische onderzoeksproject onder homomannen naar de toepasbaarheid van preventieve hiv-medicijnen als aanvulling op de huidige hiv-preventiestrategie in België. De onderzoekers hopen dat dit kan bijdragen om het hoge aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen bij bepaalde groepen homomannen die verhoogd risico lopen op een hiv-infectie.

PrEP (pre-exposure prophylaxis) is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor tijdelijk gebruik door mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Het Be-PrEP-ared-project onderzoekt of homomannen met verhoogd risico op hiv PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP-gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert. Het is de eerste keer dat PrEP in België wordt onderzocht. Uit verschillende onderzoeken in onder andere de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk blijkt dat PrEP bij trouw gebruik een hoge bescherming biedt tegen een hiv-infectie.

Prof. Marie Laga is coördinator van Be-PrEP-ared: “We zijn al lang op zoek naar aanvullende middelen om het aantal nieuwe hiv-infecties in België terug te dringen. PrEP is veelbelovend, maar consequenties van preventieve medicatie moeten nader onderzocht worden voordat deze strategie eventueel in ons land geïntroduceerd kan worden.” 

Tijdig testen en het vroeg behandelen van hiv staan, naast  het promoten van veilig vrijen, centraal in de nationale hiv-preventiestrategie in België.  PrEP kan mogelijk een aanvulling bieden voor bepaalde groepen mannen die seks hebben met mannen, waarbij condoomgebruik niet altijd gegarandeerd kan worden. PrEP biedt echter geen bescherming tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Elke dag worden er in België drie nieuwe hiv-diagnoses gesteld, hoofdzakelijk bij homomannen en  personen afkomstig uit Sub-Saharaans Afrika. Bij de Belgische mannen is meer dan 80% van de hiv-infecties overgedragen via homoseksueel contact*. Daarom worden zij uitgenodigd voor dit eerste onderzoeksproject dat door het ITG wordt uitgevoerd in samenwerking met doelgroeporganisaties zoals Sensoa en çavaria.

Chris Lambrechts, directeur van Sensoa: “Als organisatie die streeft naar optimale hiv-preventie verwelkomen we het onderzoek.  Zoals in andere West-Europese landen blijft het aantal nieuwe infecties met hiv bij homomannen hoog. En PrEP zou voor een bepaalde groep mannen een belangrijke bijkomende manier kunnen zijn om zich te beschermen.”

Jeroen Borghs, woordvoerder van  çavaria: "We zijn tevreden dat deze studie er komt zodat PrEP op termijn kan geïntegreerd worden in de hiv-preventiestrategie. Vooral voor de kleine groep homomannen die de intentie hebben veilig te vrijen maar door omstandigheden soms toch risicovol gedrag vertonen, biedt PrEP extra bescherming. Elke aanvullende strategie om het aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen, moet onderzocht worden."

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND