Ga naar hoofdinhoud

Goede voorbereiding en tijdige vaccinaties voor gezonde reis

Het ITG raadt mensen aan om zich vooraf goed te informeren en minstens een maand op voorhand een afspraak te maken voor vaccinaties.

09-03-18

Afbeelding 1/1

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen adviseert Belgische reizigers om zich goed te informeren over hun vakantiebestemming en tijdig vaccinaties en gezondheidsadvies te halen. Ook bij dichtbijvakanties is het bewust omgaan met gezondheidsrisico’s van belang.

Nu de lange winter achter de rug is, bereiden miljoenen Belgen zich voor op hun voorjaars- of zomervakantie. Daarom hebben reisklinieken zoals die van het ITG de komende maanden hun handen vol aan het toedienen van vaccinaties en het geven van advies over gezondheid op reis.

Het ITG raadt mensen aan om zich vooraf goed te informeren over hun bestemming en minstens een maand – en het liefst langer - van tevoren een afspraak te maken voor vaccinaties. Reizigers kunnen ook bij huisartsen terecht voor advies en de meeste vaccinaties, behalve voor gele koorts. In een reiskliniek krijg je daarnaast gespecialiseerd reisadvies, bijvoorbeeld voor langdurige avontuurlijke reizen in de tropen, of reizen met een bestaande medische conditie.

Goed voorbereid op reis vertrekken is niet alleen belangrijk bij verre reizen. Ook dichterbij huis moeten gezondheidsrisico’s goed overwogen worden. Zo komt het door teken overgebrachte tekenencefalitis voor in bosrijke gebieden in Centraal-Europa, waaronder Oostenrijk.

“Een reis zonder gezondheidsproblemen, naar de tropen of dichterbij huis, valt of staat met een goede voorbereiding. Iedereen, ook ervaren reizigers en mensen die familie bezoeken in hun land van herkomst moeten zich goed informeren over de risico’s op de plaats van bestemming. Een gewaarschuwd mens telt voor twee,” zegt dr. Ula Maniewski van het ITG. 

Een afspraak in de reiskliniek van het ITG boek je best minstens vier weken op voorhand via www.itg.be/afspraak. Houd er rekening mee dat wachttijden momenteel al oplopen tot meer dan twee weken. Op deze website, www.reisgeneeskunde.be, vind je reisadvies per land. Er is op deze website ook specifiek aandacht voor dichtbijvakanties.  

In 2017 bezochten 18.304 Belgen de reiskliniek van het ITG voor advies en vaccinaties, een lichte stijging ten opzichte van de 17.823 reizigers in 2016.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND